Taiwanin potentiaalia ei tunneta tarpeeksi
Tiesitkö, että Taiwanin bruttokansantuote henkilöä kohti on Itä-Aasian korkein, jättäen sekä Japanin että Etelä-Korean taakseen? Asukkaita on 23 miljoonaa ja väestö erittäin ostovoimaista. Taiwan on oikeusvaltioperiaatetta kunnioittava, vakiintunut demokratia, ja myös yksi EU:n samanmielisistä kumppaneista Aasiassa.
Tiesitkö, että Taiwanin bruttokansantuote henkilöä kohti on Itä-Aasian korkein, jättäen sekä Japanin että Etelä-Korean taakseen? Asukkaita on 23 miljoonaa ja väestö erittäin ostovoimaista. Taiwan on oikeusvaltioperiaatetta kunnioittava, vakiintunut demokratia, ja myös yksi EU:n samanmielisistä kumppaneista Aasiassa.
Tämä kaikki tuo turvaa yrityksille, jotka saarella toimivat. Taiwan tarjoaakin erinomaisen vaihtoehdon suomalaisyrityksille, jotka etsivät uusia markkinoita Aasiassa tai haluavat esimerkiksi hajauttaa riippuvuuttaan Kiinan markkinoista. Myös Taiwan pyrkii vähentämään riippuvuuttaan Kiinasta nopealla aikataululla ja on siten avoin uusille kumppanuuksille, erityisesti samanmielisten kauppakumppanien kanssa.
Taiwanin markkinoiden koko vastaa lähes Pohjoismaiden markkinoiden yhteenlaskettua kokoa. Silti se ei ole markkinana Suomessa erityisen tunnettu, eikä potentiaalista tiedetä tarpeeksi. Tarve Taiwan-tietouden lisäämiseksi, niin kaupallisen kuin poliittisen, on suuri. Myös geopolitiikka asettaa jonkin verran haasteita ja yritykset saattavat pelätä niiden Kiinan-toiminnoille mahdollisesti koituvaa riskiä, jos ne toimivat myös Taiwanin markkinoilla. Yleensä pelko on aivan turha – Kiina ei vastusta kaupallistaloudellisia yhteyksiä Taiwaniin, kuten ei myöskään koulutukseen, tutkimukseen ja kulttuuriin liittyvää yhteistyötä. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii Helsingissä tänä syksynä jo kymmenettä kertaa järjestetty Finland – Taiwan Business Forum.
Taiwanin-kaupan merkitys suomalaisyrityksille kasvaa, ja se onkin kaksinkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana. Suomen ja Taiwanin välinen kauppa on tullin tilastojen mukaan jo reilusti yli miljardi euroa vuodessa. Tämän lisäksi Taiwanilla jo toimivat suomalaisyritykset tekevät kauppaa toisen, noin miljardin euron edestä. Kasvu on edelleen hyvin todennäköistä vuodelle 2023. Haasteena Suomen näkökulmasta on, että kauppa on yksipuolista ja Suomen vienti Taiwaniin ei ole kasvanut samaan tahtiin kuin tuonti Taiwanista.
Viime kuukausien aikana merkittäviä kauppoja on syntynyt satamanostureista, kvanttitietokoneista ja puolijohdeteollisuuden pinnoituslaitteista. Lisäksi suomalaisyritykset ovat tehneet uusia kauppoja elintarvike-, energia- ja terveydenhoitoaloilla. Myös Taiwaniin jo etabloituneet suomalaisyritykset kuten Nokia, Wärtsilä, Kone, Valmet ja Rapala ovat raportoineet erinomaisista markkinanäkymistä. Uudemmilla aloilla kuten biolääketeollisuudessa on myös suuria mahdollisuuksia, ja esimerkiksi BC Platforms on jo saanut hyvän jalansijan Taiwanissa. Taiwanilaistoimijat ovat hyvin kiinnostuneita suomalaisesta biopankki- ja täsmälääketieteestä; HUS, Findata, Helsinki Biobank ja FinnGen ovat olleet suosittuja vierailukohteita ja ne ovat saaneet useita puhujapyyntöjä alan tilaisuuksiin Taiwanissa.
Sekä Suomi että Taiwan ovat osa tulevaa EU:n ”2024 Eureka GlobalStars”-projektia, jossa yritykset voivat hakea apurahaa yhteisiin korkean teknologian ohjelmiin. Myös Business Finlandilla on valmisteilla ohjelmallinen panostus mikroelektroniikan & fotoniikan toimialan uudistamiseksi ja vahvistamiseksi. Suomi ja Taiwan ovat luonnolliset partnerit näillä aloilla, joissa molemmilla on erityisosaamista.
Vielä jos saisimme allekirjoitettua kaksoisverotuksen estävän sopimuksen Taiwanin kanssa, olisivat näkymät tuleville suomalaisyrityksille Taiwanissa entistäkin valoisammat.
Kirjoittaja toimii Team Finland -erityisasiantuntijana Taipeissa.