Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on jakanut vuoden 2022 kansainvälistymispalkinnot. Tulokasyrityksenä palkittiin sähköajoneuvojen pikalatausratkaisujen valmistaja Kempower Oyj. Kasvuyrityksenä palkittiin logistiikan laitteisiin ja palveluihin keskittynyt K. Hartwall Oy. Pitkäaikaisena kansainvälisen investoijana palkittiin Andritz Oy ja yhteisöpalkinnon sai Kasvuryhmä Suomi ry.

Tulokasyrityksenä palkittu Kempower Oyj suunnittelee ja valmistaa sähköajoneuvojen pikalatausratkaisuja.  Kempowerin pääkonttori ja tuotanto sijaitsevat Lahdessa ja yhtiö hankkii valtaosan materiaaleista ja komponenteista paikallisesti. Yhtiön liikevaihdosta suurin osa tulee viennistä ja yrityksen kansainvälistyminen on ollut nopeaa. Kempowerin tavoitteena on vauhdittaa sähköiseen liikenteeseen siirtymistä tarjoamalla maailman halutuimpia sähköautojen latausratkaisuja.

Kasvuyrityksenä palkittu K. Hartwall Oy on logistiikan laitteisiin ja palveluihin keskittynyt, yli 65 maassa toimiva perheyritys. Yrityksen kansainvälistymisessä keskeistä on ollut kunkin maan erityispiirteiden ja toimialojen ymmärtäminen sekä eri markkinoiden parhaiden käytäntöjen jakaminen. Yrityksen suurimmat asiakastoimialat ovat kauppa, autoteollisuus, posti ja pakettivälitys sekä teollinen logistiikka. Asiakkaita ovat mm. Amazon, Coca-Cola sekä BMW.

Pitkäaikaisen kansainvälisen investoijan palkinto myönnettiin Andritzille, joka toimittaa järjestelmiä, laitteita ja palveluita sellu- ja paperiteollisuudelle. Andritz-yhtiöt työllistävät noin 1 600 henkeä ympäri Suomen, yrityksen pääkonttori on Helsingissä. Yritys on viime vuosina panostanut merkittävästi tuotekehitykseen. Tärkeimpiä tutkimusalueita ovat kestävää kehitystä tukevat teknologiat ja yritys tekee tutkimusyhteistyötä eri korkeakoulujen kanssa.

Yhteisöpalkinnon saanut Kasvuryhmä Suomi ry on perustettu vuonna 2015 luomaan kasvutahtoa ja -kykyä sekä uudenlaista yhdessä oppimisen kulttuuria. Kasvuryhmässä keskisuurten yritysten johto ja omistajat jakavat kokemuksiaan avoimesti ja luottamuksellisesti vertaistensa kanssa ja samalla edistävät yritystensä kasvua. Kasvuryhmän jäseniä on tällä hetkellä yli 250. Ryhmän toiminnan vaikutus uuden, kansainvälisen liiketoiminnan synnyttämiseksi Suomeen on ollut erittäin merkittävä.

Ehdotuksen palkittavista yrityksistä ja yhteisöistä presidentille tekivät Team Finland -toimijat eli Business Finland, ELY-keskukset, Finnvera ja ulkoministeriö. Elinkeinoelämän järjestöt antoivat ehdotuksia ehdokkaiksi.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto on vuosittain myönnettävä tunnustus suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille ja niiden taustalla vaikuttaville yhteisöille.

Kauppapolitiikka

Business Finland

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Sami Laakso</span></span>25.03.2024

Luetuimmat