Tekoäly näkee tarkemmin
Tekoälyä hyödyntämällä syöpäpotilaat voivat saada nopeammin tarkempia hoitopäätöksiä.
”Syöpäsairaudet yleistyvät väestön ikääntyessä. Aiforialla on jo tällä hetkellä tekoälyä hyödyntävät kuva-analyysiohjelmistot rinta-, keuhko- ja eturauhassyövän arviointiin. Jatkossa laajennamme portfoliomme kattamaan kaikki yleisimmät syöpäalueet.
Perinteisesti patologi on tehnyt havaintoja tarkastelemalla mikroskoopilla lasilevyjen välissä olevaa kudosnäytettä. Nykyisin yhä useammin värjätty kudosnäyte skannataan digitaaliseen muotoon. Näytteiden digitalisoimisaste on maailmassa tällä hetkellä noin 15 prosenttia, viidessä vuodessa sen arvioidaan kasvavan 36 prosenttiin.
Aiforia on kehittänyt syväoppiviin neuroverkkoihin perustuvan alustan, jolla näytteen digitaalista kuvaa voidaan ymmärtää. Ihmissilmällä kuvista voidaan tehdä arvioita, mutta ei pystytä esimerkiksi laskemaan kymmeniä tuhansia soluja ja mittaamaan niiden välisiä etäisyyksiä. Tekoälyn avulla kuvasta saadaan ulos informaatiota, jota patologi voi hyödyntää diagnoosin tekemisessä.
Tutkimustyössä patologit pystyvät alustaamme käyttämällä rakentamaan itse omia tekoälymallejaan. Asiakkaitamme ovat muun muassa MIT ja Oxford University, ja Suomessa kaikki lääketieteen yliopistot käyttävät tuotettamme koulutuksessa.
Haluamme myös auttaa sairaaloita tehostamaan ja automatisoimaan toimintojaan. Tekoälyä hyödyntämällä näytteiden tutkintaprosessi tehostuu, ja potilaat saavat nopeammin tarkempia hoitopäätöksiä. Kun dataa kertyy tarpeeksi, tulevaisuudessa voidaan nähdä minkälainen hoitopäätös eri diagnooseilla oleville potilaille tuottaa parhaan lopputuleman.
Yhdysvaltalainen Mayo-klinikan tutkimuspuoli käyttää meidän alustaamme, ja ensimmäisenä maailmassa se aloittaa vielä tänä vuonna ison sairaalaympäristön automatisoinnin tekoälymallillamme. Tässä puhutaan isoista volyymeista. Yksistään Mayo-klinikan volyymi on 2,6 miljoonaa näytettä vuodessa, ja vuorokaudessa näytteitä digitalisoidaan 10 000 kappaletta.
Testissämme alustan käyttäminen nopeutti analysointiprosessia 50 prosentilla ja toi patologien mielipiteitä samoista näytteistä lähemmäs toisiaan.
Tämä bisnes on täysin kansainvälistä, alustallamme on tällä hetkellä viisi tuhatta käyttäjää 50 maassa. Nyt olemme kohdentaneet myyntitoimiamme erityisesti 25 Yhdysvaltojen suurimpaan sairaalaryhmään, joilla kaikilla liikevaihto on yli kymmenen miljardia dollaria.
Yhdysvallat on siinäkin mielessä mielenkiintoinen markkina, että siellä kaikki puhuvat eri aksenteilla, eikä kukaan kysy mistä sinä tulet.”
Jukka Tapaninen, toimitusjohtaja Aiforia Technologies Oyj
Kuka?
Jukka Tapaninen, toimitusjohtaja
Mikä?
Aiforia Technologies Oyj
Mitä?
Tekoälyn hyödyntämistä kudosnäytteiden analysoinnissa
Kenelle?
Tutkimus- ja sairaalakäyttöön. Globaalit markkinat, fokuksessa ensi vaiheessa Yhdysvallat, Länsi-Eurooppa, Singapore, Lähi-Itä ja Japani.