– Matkailualaa on viime vuosina runneltu, mutta ei tilanne toivoton ole, sanoo Christian Borg.

”En usko, että Suomea uhkaa turistikato. Maailmanpoliittinen tilanne ja korona ovat vaikeuttaneet Suomen matkailualan toimintaa, mutta en ole heittämässä kirvestä kaivoon.

Ukrainan sodalla on juuri nyt iso vaikutus. Venäjä on ollut Suomen turismin kannalta tärkeä naapuri ja on odotettavissa, että sen suunnalta ja Aasiasta tuleva liikenne hidastuu tuleviksi vuoksiksi.

Suomi hoiti sisäisesti koronan hyvin, mikä lisäsi Suomen kiinnostavuutta turvallisena matkailukohteena. Se, miten koronan aikaan hoidettiin maahantuloprotokollaa vaikuttaa kuitenkin edelleen. Pandemian jälkeinen avautuminen kesti melko pitkään ja viestintä siitä, miten Suomeen voi matkustaa oli paikoitellen epäselvää. 

Erityisesti kokous- ja kongressisuunnitelmat olivat pari vuotta jäissä. Esimerkiksi Tanskassa viestittiin huomattavasti selvemmin avautumisesta ja siellä onkin nyt odotettavissa aktiivinen kongressikesä. Koska suomalaisen yhteiskunnan avautuminen oli verrattain hidasta, saadaan suurempia tapahtumia odottaa vuodelle 2023. Toki Ukrainan kriisi vaikuttaa tässäkin, kun joitain alun perin Venäjälle suunniteltuja kokouksia siirretään Suomeen.

Suomi näyttäytyy matkailukohteena Euroopan suuntaan edelleen kiinnostavana. Suomen onnistunut talvisesonki Lapissa oli pitkälti eurooppalaisista turisteista kiinni ja myös kesämatkailun suhteen esimerkiksi järvi-Suomen ja saaristokohteiden osalta vaikuttaa hyvältä. Suomeen kohdistuu aiempaa enemmän kiinnostusta myös siksi, että suurten tunnettujen turistikohteiden sijaan nyt ollaan kiinnostuneita useammista pienemmistä kohteista.

Kaikkien asiakasryhmien osalta ei ole vielä saatu kurottua kiinni matkustajamäärien tiputusta. Turismin elvyttäminen vaatii vielä sen, että matkailualan eri yhteistyöorgani­saatiot pelaavat yhteen.”

Kirjoittaja on Suomen Scandic-hotelliketjun kaupallinen johtaja

Christian Borg

Scandic

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Sami Laakso</span></span>02.05.2024

Luetuimmat