Vaikuttavatko pelot taantumasta jo vientinäkymiin?
Kyllä vaikuttavat, pelko on hiipinyt puseroon, sanoo Tuuli Koivu, Nordean pääekonomisti.
”Kesän aikana jatkuneet huonot uutiset brexitistä ja kauppasodasta ovat vaikuttaneet yleistunnelmaan ja maailmantalouden näkymiin.
Huolista painaa erityisesti kärjistynyt kauppasota Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä. Yritykset odottavat, että palataanko normaaliin vai kärjistyykö tilanne yhä. Moni jättää investoinnit epävarmuuden vuoksi tekemättä, mikä heijastuu maailmankauppaan ja vaikuttaa vientinäkymiin Euroopassa ja meillä Suomessa.
Suomalaiset vientifirmat pärjäävät yhä hyvin, mutta viime kuukausina viennin kasvu on hiipunut.
Monilla yrityksillä on toki tilauskirjat vuosiksi eteenpäin täynnä. Vie aina aikaa, ennen kuin huonot uutiset ehtivät tilauskantaan mutta ensimmäisiä signaaleja on jo näkyvissä.
Myös megatrendit, kuten ilmastonmuutos, vaikuttavat vientinäkymiin. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, miten ilmastonmuutos painaa Saksan autoteollisuutta. Normit ovat muuttumassa ja kuluttajat epäröivät ostaa autoja.
Lähestyvä taantuma näyttäisi maltilliselta verrattuna 2008 finanssikriisiin. Tänä päivänä globaalissa taloudessa ei ole vastaavia vääristymiä kuin vuosikymmen sitten.
Toisaalta meidät ekonomistit joskus yllätetään housut kintuissa. Maailmantalous on muuttunut paljon ja esimerkiksi Kiinan talouden kehitystä on astetta vaikeampi ennustaa kuin vapaita markkinatalouksia.
Epävarmuutta nyt luovista tekijöistä pääosa on poliittisia ongelmia, joihin päättäjät voivat vaikuttaa. Ratkaisujen löytäminen vähentäisi vientinäkymiin vaikuttavaa, vellovaa epävarmuutta.