Siirry sisältöön
Haku
22.10.2018 Kauppapolitiikka Singapore

Vapaakauppasopimus Singaporen kanssa säästää yritysten aikaa ja rahaa

Singapore on Suomen ja EU:n suurin kauppakumppani Kaakkois-Aasiassa. Vapaakauppasopimus purkaa teknisiä kaupanesteitä, poistaa tulleja ja avaa mahdollisuuksia julkisten hankintojen markkinoilla.

Tasainen kasvu, helppo liiketoimintaympäristö ja vapaa kauppa tekevät Singaporesta houkuttelevan liiketoimintaympäristön. Solmittu sopimus lisää toimintaympäristön ennakoitavuutta ja vakautta entisestään. Sopimus luo suomalaisille yrityksille hyvät edellytykset kaupan kasvattamiseksi Singaporessa sekä koko Kaakkois-Aasian alueella.

Sopimuksen myötä jäljellä olevat tullit poistuvat lähes kokonaan viimeistään viiden vuoden kuluessa. Kaupan esteiden purku helpottaa erityisesti suomalaisten pk-yritysten markkinoillepääsyä. Yritykset säästävät aikaa ja rahaa. Lisäksi tavoitteena on välttää tavaroiden tarpeettomia moninkertaisia tarkastuksia. Standardien ja teknisten määräysten tulee lähtökohtaisesti perustua kansainvälisiin standardeihin. Suomelle tärkeitä vientituotteita ovat mm. terveysteknologian laitteet. Sopimukseen sisältyy myös erillinen luku uusiutuvan energian kaupan esteiden poistamiseksi. Tavoitteena on kannustaa vihreää kasvua.

Palvelukaupan osuus Singaporen taloudesta on noin 75 prosenttia. Maa on alueellisesti tärkeä palvelukeskus monilla toimialoilla. Mahdollisuudet palvelukaupan kasvattamiseksi voidaan katsoa sopimuksen tärkeimmiksi saavutuksiksi. Singapore avaa markkinoitaan useilla Suomelle tärkeillä vientialoilla, kuten rakennus-, tietokone-, tutkimus- ja kehityspalveluissa.

Singapore toimii sijaintinsa takia merkittävänä sillanpääasemana muualle Aasiaan. Sen konttisatamasta on merkittävät yhteydet ympäri maailmaa. Tämä mahdollistaa suomalaisten yritysten entistä menestyksekkäämmän markkinoillepääsyn Aasian markkinoille.

Vuonna 2017 Suomen ja Singaporen välisen tavarakaupan arvo oli 360 miljoonaa euroa ja palvelukaupan arvo oli 485 miljoonaa euroa vuonna 2016. Merkittävimmät vientituotteet Suomesta Singaporeen ovat erilaiset terveysteknologiset tuotteet ja entsyymit. Singaporesta Suomeen tuodaan esimerkiksi öljyä, teknologiatuotteita ja lääkkeitä.

EU ja Singapore ovat sopineet erillisestä investointisuojasopimuksesta.