Siirry sisältöön
Haku
7.9.2016 Team Finland

Vienninedistäjien viikko

Sunnuntai

Kimmo Laaksonen, Teheran

Teheranissa työviikko alkaa sunnuntaina ja edessä on monella tapaa poikkeava viikko. Lähettiläs ja hänen kakkosensa ovat poissa ja toimin asiainhoitajana viikonlopun ajan. Olen diplomaattisen urani huipulla palveltuani kaksi kuukautta! Perheeni vierailee Iranissa. On hienoa nähdä kahden kuukauden eron jälkeen.

Aluksi saan suomalaisvieraan, joka on tavannut Iranissa potentiaalisia asiakkaita. Keskustelemme heidän aikeistaan perustaa konttori Iraniin. Käsittelemme rekisteröinti-, vero- ja lakiasioista sekä mahdollisten partnereiden taustojen tarkastamista.

Seuraavaksi tapaan suomalaisen metsäteollisuusyrityksen. Heitä kiinnostaa Iranin kaupallinen tilanne ja se, miten asiat ovat muuttuneet. He olivat ministeri Toivakan delegaatiossa joulukuussa 2015. Asiat ovat muuttuneet, mutta eivät niin nopeasti kuin iranilaiset olisivat halunneet. Päähidasteet ovat edelleen rahoitus ja logistiikka. Tämän jälkeen riennän EU:n kaupallisten neuvosten kokoukseen.

 

Maanantai

Veijo Komulainen, NY

Päivä alkaa toimistolla tutustumalla tärkeimpiin uutissivuihin ja sosiaaliseen mediaan; mitä kentällä tapahtuu juuri tänään.  Muuten päivän ohjelma on edellisen viikon Austinin matkan ja asiakastapaamisten purkamista. Austinin Global City Team Challengessä esillä oli uusinta uutta Smart City -teemoista.  Konferenssin jatkokontaktit sekä asiakkaisiin Yhdysvalloissa että Team Finland -kumppaneihin, kehitysyhtiöihin ja vientiyrityksiin Suomessa täyttävät aamupäivän.

Suomalaisen yrityksen kanssa pohdittiin lisäksi big data -sovelluksen kehittämistä potentiaaliselle kiinteistöalan asiakkaalle Manhattanilla. Suomessa on vahvaa osaamista sekä big datasta että energiatehokkuudesta. Olemme vuosia edellä Yhdysvaltojen markkinoita.

Lounaan jälkeen ohjelmassa oli vesialan cleantech-kasvuohjelman puhelinpalaveri merkittävästä asiakasmahdollisuudesta Teksasissa. Loppupäivä kului cleantechin ja digitalisaation syksyn ohjelmaa suunnitellen.

 

Tiistai

Aki Luukkainen, Los Angeles

Aikaeron vuoksi yhteydenotot Suomeen syytä ajoittaa aikaiseen. Aamu alkaakin skype-puheluilla kahden suomalaisen yrityksen kanssa. Toisen kanssa käymme läpi mahdollisuuksia Kaliforniassa ja toisen kanssa suunnittelemme tulevaa LA:n käyntiä ja asiakastapaamisia.

Päivä jatkui tapaamisella LA Metron kanssa. Paikallisen liikenteen suurimmalla toimijalla on parin miljardin vuotuinen budjetti sekä mittava määrä investointiprojekteja, joihin suomalaisyrityksillä olisi relevanttia tarjottavaa muun muassa energiasäätöissä ja veden puhdistuksessa.

Lounaalla oli vuorossa tapaaminen kahden sijoittajan kanssa. Aiheena oli lokakuulle suunniteltu sijoittajatapahtuma, johon pyritään saamaan 5–6 suomalaista yritystä mukaan. Viime vuonna samasta tapahtumasta yksi suomalainen yritys oli saanut sijoituksen.

Päivän päätteeksi osallistuin Health/Medical-alan acceleraattorin demo-päivään, jossa esiteltiin miten mukaan valitut yritykset olivat kehittyneet ja saaneet asiakkaita kolmen kuukauden aikana tiiviissä yhteystyössä sairaalan kanssa.

kauppapolitiikka_los_angeles
Los Angelesin Union Station eli LAUS on kaupungin tärkein liikennekeskittymä. Se palvelee päivittäin lähes 110 000:a matkustajaa.

Keskiviikko

Riku Mäkelä, Singapore

Kävin auringonnousun aikaan Marina Bay Sands hotellin katolla harrastamassa valokuvausta ennen palaveria. Tapasin aamupalaverissa Slush Singapore 2016 projektin vetäjän Anna Ratalan. Slush uudistaa Singaporen nopeasti kehittyvää startup-ekosysteemiä 20. syyskuuta.

Seuraavassa palaverissa sovin Ixonos-digimuotoiluyrityksen kanssa yhteistyöstä suomalaisen muotoiluosaamisen linkittämisestä Singaporen Design 2025 -innostukseen. Lounaalla ideoin globaalin konsulttiyrityksen edustajan kanssa Singaporen Smart Nation -panostusten tuomia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille.

Vastasin suomalaiselle yritykselle kysymyksiin heidän Vietnamiin tekemästään tarjouksesta iltapäivällä lähetystöstä käsin. Päivän päätteeksi osallistuin videokokoukseen tiedonvaihdon merkeissä neljän Team Finland -kasvuohjelman vetäjän kanssa.

 

Torstai

Arto Mankinen, Ankara

Työpäiväni alkoi Finpron toimistolla Istanbulissa. Aikataulutimme päivää Senior Advisorin kanssa, koska liikkuminen suurkaupungissa on haasteellista. Samoissa tiloissa työskentelee kunniakonsuli Jeff Hakko, jonka kanssa ideoimme uusia kauppa-avauksia Turkkiin.

Ennakoinnista huolimatta myöhästyimme tapaamisesta Istanbulin tekstiili- ja vaatetusalan vientijärjestön ITKIB:n kanssa. Turkissa tekstiili- ja vaatetusliiketoiminta on suurteollisuutta, jonka viennin arvo vuonna 2015 oli 26,4 miljardia USD. Kartoitimme järjestön pääsihteerin Beker Aslanerin kanssa suomalais-turkkilaisen liiketoiminnan kasvattamisesta kolmansilla markkinoilla ja kuinka suomalainen muotoiluosaaminen voisi tuoda lisäarvoa turkkilaisille pk-yrityksille. ITKIB:llä on yli 16 000 yritysjäsentä ja kansainvälistyvät pk-yritykset tarvitsevat tukea erityisesti muotoilussa, brändin luomisessa ja markkinoinnissa.

Finpro ja ITKIB järjestävät Helsingissä marraskuussa “Meet the Buyer” Networking-tapahtuman, jonne tulee tekstiili- ja vaatetusalan yrityksiä ja ostajia. Keskustelimme käytännön järjestelyistä tapahtuman johtajan ja hänen kollegansa kanssa.

Illalla vierailimme Istanbulin Muotiakatemiassa, josta toivottiin kouluun vierailevia suomalaisopettajia.

 

Istanbul
Sulttaani Ahmedin moskeija Istanbulissa on Turkin kansallismoskeija.

Perjantai

Jarno Valkeapää, Ottawa

Työpäivä Ottawassa alkaa aamupalalla Suomesta tulleiden sähköpostien läpikäynnillä. Kävelymatkalla lähetystöön ehtii pohtia päivän agendaa. Aamulla tapaan Montrealista tulleen liiketoimintakonsultin, joka haluaa esittäytyä ja kertoa suomalaisyrityksille tekemistä toimeksiannoistaan.

Tapaamisen jälkeen olen yhteydessä kollegaan Suomessa. Päätämme antaa konsultille mahdollisuuden ”näyttää kyntensä” Kanadan laivanrakennustelakoiden tilauskantojen ja suomalaisia kiinnostavien laivojen korjaus- ja upgrade-projektien kartoittamisessa.

Syksy lähestyy ja ryhmä Team Finland ”Bio and Waste to Energy” -kasvuohjelman bioenergia-alan yrityksiä suunnittelee käyntiä Ontarion ja Quebecin alueelle. Läpikäyn kahden konsultin tekemää selvitystä toimialan mahdollisuuksista yrityksille.