Suomalaisyritysten kansainvälistymistä tukevat julkiset toimijat koottiin Team Finland –verkostoksi kymmenen vuotta sitten.

Team Finland -verkoston yhteistyö on kehittynyt vuosien mittaan, ja yritysten palaute ja kyselytutkimukset kertovat tyytyväisyydestä sen palveluihin. Verkostoa vahvistetaan ja yhteistyötä tiivistetään jatkuvasti, näin on tehty myös viime vuosina, jotka ovat olleet kansainvälisen kaupan kannalta poikkeuksellisten hankalia.

– Tässä ajassa olen erityisen tyytyväinen, että juuri maailmankaupan solmukohdissa olemme vahvistaneet ulkomaanverkostoamme, eli Business Finlandin ja ulkoministeriön henkilökuntaa, elinkeinoministeri Mika Lintilä totesi verkoston 10-vuotisjuhlatilaisuudessa.

Vuosikymmenen taivalta juhlistettiin perinteisessä Team Finland –verkostoitumispäivässä, joka keräsi lähes 700 osallistujan joukon Helsinkiin. Yrityksillä oli päivän aikana mahdollisuus verkostoitua kansainvälistymisen asiantuntijoiden kanssa yli 70 markkinalta ja usealta alalta.

Ministeri Lintilä muistutti, että pieniä- ja keskisuuria yrityksiä kaivataan kipeästi lisää viennin pariin.

– Elintärkeä vienti lepää yhä liiaksi suurten yritysten hartioilla. Pk-yritykset kattavat vain noin 15 prosenttia viennistämme ja ikävä kyllä kasvuhakuisten yritysten vienti on viime vuosina laskenut, Lintilä totesi.

Yhdessä koko vientipolun

Suomen kokoisen maan viennille saumaton yhteistyö on kaikki kaikessa myös vienninedistämisessä. Tästä muistutti puheessaan kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

– Pienen maan on saatava joukkueestaan irti kaikki. Haluamme kuulla tarkasti yritysten tarpeita tässä ja nyt, heitä varten verkosto on olemassa. Meidän on oltava läsnä siellä missä kysyntä on, ja luotava siihen sopiva tarjonta, Skinnari sanoi.

Team Finland –verkoston ydintoimijoita ovat ulkoministeriön ja Business Finlandin lisäksi Finnvera ja ELY-keskukset. Niiden tarjoamat palvelut on hiljattain koottu kansainvälistymispoluksi, joka esiteltiin juhlatilaisuudessa. Tavoitteena on, että yritykset hahmottavat helposti, missä vaiheessa mikäkin organisaatio voi antaa tukea vientityöhön.

– Palveluidemme osalta on tärkeää, että kuka tahansa verkostossa työtä yrityksen vienninedistämisen eteen tekevä osaa ohjata myös verkostomme toisen organisaation pariin tarvittaessa, sanoi palvelupolun tilaisuudessa esitellyt Finnveran rahoituspäällikkö Heidi Nousiainen.

Yrityksillä monenlaisia tarpeita

Tilaisuudessa kuultiin yritysten puheenvuoroja, joissa esitettiin toiveita julkisten palveluiden tuesta vienninedistämistyölle. Puheenvuoroissa nousivat esiin verkoston palveluiden laaja kirjo aina rahoituksesta markkinoillepääsyn esteiden purkamiseen ja kontaktien luomiseen.

Nykyinen maailmantilanne koronarajoitusten aiheuttamien logistiikkaongelmien, polttoaineen korkean hinnan ja Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden kanssa heijastuu varmasti pitkälle tulevaisuuteen.

Yrityksistä viime vuonna presidentin kansainvälistymispalkinnon saaneen ohjelmistoyhtiö Relex Solutionsin Johanna Småros korosti myös Suomeen houkuteltavien osaajien merkitystä.

– Jos haluamme pitää tuotekehitystä Suomessa, niin on hyväksyttävä, että tuomme ihmisiä muualta Suomeen. Sille puolelle ei löydy vielä tarpeeksi tukea yhteiskunnasta, esimerkiksi kun mietitään kansainvälisiä kouluja ja muita palveluita, totesi Småros Relexistä.

Lotta Nuotio

Jari Härkönen

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat