Siirry sisältöön
Haku
25.3.2024 Markkinat Vietnam

Vietnamissa on energiaa kasvaa ja kehittyä 

Vietnamissa yrittäjyys on kunniassa. Maa on noussut kehitysmaasta keskitulon maaksi ja suunta on kohti ylemmän tuloluokan statusta.

Minna Saano Shutterstock

Mitä Hanoihin kuuluu, suurlähettiläs Keijo Norvanto?

Alkuvuodesta täällä vietettiin parin viikon ajan perinteistä tet-juhlaa, jolloin kaikki virastot ja palvelut olivat kiinni. Ihmiset haluavat eri tavoin varmistaa, että uusi vuosi alkaa hyvissä merkeissä. Jotkut sytyttävät pieniä nuotioita ja polttavat niissä rahaa, kylläkin leikkirahaa. Itse vein roskat uuden vuoden ensimmäisenä päivänä, ja se on paikallisten mielestä huono enne!

Millaisiin asioihin kiinnitit ensimmäisenä huomiota Vietnamissa?

Ensimmäiseksi liikenteeseen, joka on ihan mahdoton. Julkista liikennettä ei juuri ole ja ihmiset liikkuvat skoottereilla. Yhden skootterin päällä voi matkustaa koko perhe, mikä on aika vaikuttava näky. Kadun ylittäminen onkin sitten kamala kokemus, kun joutuu skootterivirran keskelle. 

Toinen asia on ihmisten ystävällisyys ja energisyys. Täällä tehdään paljon töitä, halutaan menestyä ja vaurastua. Työn ja yrittäjyyden arvostus näkyy kaikkialla. 

Millaiselle suomalaisosaamiselle siellä olisi kysyntää?

Vietnam on vahva tekijä metsätaloudessa, mutta sitä pitäisi kehittää, ettei kauppa olisi pelkästään puuhaketta ja pellettejä Japanin ja Korean biovoimaloihin. Vietnam tähtää korkeammin jalostettujen tuotteitten valmistajaksi ja siinä suomalaiset konepajayhtiöt voisivat tarjota teknologiaa sahoille ja puunkorjuuseen. Sieltä löytyy lukemattomia mahdollisuuksia. 

Energiasektorilla Vietnamin tavoite on olla hiilineutraali 2050. Tuuli- ja aurinkovoimaa täällä rakentuu, mutta älykkäitä sähköverkkoja ja säätövoimaa tarvittaisiin ja niissä suomalaisilla yrityksillä on osaamista.

Kysyntää on myös kulutustavaroille ja elintarvikkeille, suomalaiselle koulutukselle ja automaatioille.  

Entä mitä liike-elämän saralla olisi tärkeä muistaa?

Tosi tärkeää on asiakassuhteen ylläpito, luottamuksen saavuttaminen ja jatkuvuus. Niitä arvostetaan. Kun Suomesta käsin suhteita on vaikea hoitaa, onkin ratkaisevaa löytää täkäläinen hyvä kumppani, joka tuntee kulttuurin ja osaa kielen. 

Mikä Vietnamissa on tehnyt vaikutuksen?

Maa on pystynyt jättämään menneet taakseen ja rakentamaan syvää kumppanuutta entisten vihollismaiden kanssa. Vanhoja ei muistella vaan katsotaan eteenpäin. Se on ehkä vaikuttavinta tässä maassa. 

Vietnam

 • Väkiluku: 100 miljoonaa
 • BKT 409 miljardia USD (2022)
 • Vienti Vietnamiin:
  • 236 miljoonaa euroa (2023)
  • palveluvienti: 25 miljoonaa (2022)
  • mm. erikoiskoneet, sähkö­koneet ja -laitteet, paperi- ja pahvituotteet, paperimassakojeet ja mittarit
 • Tuonti Vietnamista:
  • 542 miljoonaa euroa (2023)
  • palvelutuonti: 53 miljoonaa (2022)
  • mm. elektroniikka, koneet ja laitteet, vaatteet ja jalkineet