Maailman kauppajärjestö WTO:n johdolla käydyistä kauppaneuvotteluista on tullut jonkin sortin sairaskertomus; niin kutsutun Dohan kierroksen neuvottelutilannetta on kuvattu ”teho-osastolla letkuissa olemiseksi” tai ”matkaksi krematorioon”. Neuvotteluiden jumiutuminen umpikujaan on kirvoittanut runsaasti muitakin mielikuvituksellisia vertauskuvia.

Kauppaguru Jagdish Bhagwati esimerkiksi vertasi neuvotteluja Monty Pythonin dead parrot -sketsiin. Siinä asiakas väittää eläinkaupassa hänelle myydyn papukaijan kuolleen. Myyjä inttää sinnikkäästi, että eläin vain lepäilee. WTO:n puolestaan ovat kyynisimmät kollegat nimenneet uudelleen: ”Waste of Time Organization”. 

Ja onhan vuonna 2001 käynnistetyn Dohan kierroksen taival tosiaan ollut via dolorosaa alun pitäen. Hyvin nopeasti kävi ilmi, ettei kierrosta pystytä päättämään alkuperäisessä aikataulussa vuoteen 2005 mennessä. 

Yksi epäonnistumisen syistä löytynee neuvottelumekanismista: Laajojen neuvottelukokonaisuuksien – maatalous, teollisuustuotteet ja palvelut – kytkeminen yhteen oli resepti epäonnistumiseen. Lisäksi heterogeenisen WTO-jäsenistön intressit olivat liian moninaiset yhteen sovitettavaksi. 

Dohan kierroksen aikana aikaiseksi on saatu sopimukset maatalouden vientitukien poistamiseksi ja kaupan menettelyjen helpottamiseksi. ”Osadiilien” rinnalla se ”iso diili” on kuitenkin jäänyt saavuttamatta.

Jotkut näkevät tämän luopumisena Dohan kierroksen isosta tavoitteesta ja samalla WTO:n uskottavuuden ja koko monenkeskisen kauppajärjestelmän murenemisena. Toiset katsovat uuden ajan koittaneen WTO:lle. 

Joka tapauksessa WTO:n kriisi jatkuu, ja samanaikaisesti protektionismi lisääntyy ja luo epävarmuutta maailmantalouteen. WTO-järjestelmän kruununjalokivenä pidetty riitojenratkaisu halvaantuu joulukuussa, kun Yhdysvallat estää valituselimen tuomarien nimitykset. Amerikkalaisten raju kritiikki WTO:ta kohtaan on nostanut pöydälle tarpeen uudistaa järjestöä ja ylläpitää monenkeskistä kauppajärjestelmää. 

Dohan kierros voi olla kuollut papukaija, mutta asialista on ajankohtainen. Lisäksi pöydälle ovat nousseet uudet aiheet, kuten sähköinen kauppa, palvelujen kotimainen sääntely, investointien helpottaminen, kalastustuet ja ylipäätään kauppaa vääristävät valtiontuet. Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa monenkeskinen kauppapolitiikka ja WTO voisivat vaikuttaa edistämällä puhtaiden teknologioiden ja sovellutusten kauppaa. 

Vallitsevassa kauppapoliittisessa todellisuudessa WTO voisi olla tärkeämpi kuin koskaan, sekä kaupan vapauttamisessa, että uusien sääntöjen luomisessa. Tarvitaan käytännöllistä lähestymistapaa, luovuutta ja joustavuutta. Näitä on kauppapolitiikan tiukoissa paikoissa pystytty kaivamaan esille.

Loppukevennyksenä erään kauppaministerin lausahdus Dohan kierroksen kriisiin liittyen: kauppaneuvottelut eivät koskaan kuole, ne vain jatkuvat. 

Ehkä se papukaijakin vielä herää horroksestaan?

Trade Shark

Kirjoittaja on kauppapolitiikan sisäpiiriläinen, joka kirjoittaa näkemyksistään nimimerkin takaa.

Ulkoministeriö

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Lotta Nuotio</span></span>04.12.2023

Luetuimmat