Siirry sisältöön
Haku
30.3.2021 Kauppapolitiikka

Afrikka-strategia tavoittelee vahvaa kauppakumppanuutta

Kaupallisen yhteistyön lisäksi hiljattain julkaistu Afrikka-strategia painottaa poliittisen yhteistyön vahvistamista sekä muita yhteisiä intressejä, jotka hyödyttävät molempia osapuolia.

Kauppapolitiikka Milma Kettunen

Strategian perustan muodostavat neljä teemaa: 1) rauha ja turvallisuus, 2) kauppa ja talous, 3) ilmasto, ympäristö ja luonnonvarat sekä 4) koulutus ja osaaminen. Tavoitteena on Suomen ja Afrikan maiden välisen kaupan kaksinkertaistuminen kymmenessä vuodessa vuoteen 2030 mennessä sekä investointien lisääminen molempiin suuntiin.

Kaupallistaloudellinen painopiste pyrkii näin vastaamaan suomalaisen elinkeinoelämän toiveisiin ja verkostoihin, kuvailee kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

 Yritykset ovat viime vuosina kiinnittäneet entistä enemmän huomiota Afrikan markkinoiden potentiaaliin ja liiketoimintamahdollisuuksiin.

– Tulevaisuudessa näemme paljon mahdollisuuksia erityisesti energiateknologiassa, digitalisaatiossa, kaiken kaikkiaan vihreässä siirtymässä. Afrikan maat haluavat modernisoida ja monipuolistaa talouttaan ja luoda työpaikkoja. Suomella on osaamista juuri näillä sektoreilla; erityisesti tietoverkoissa, mukaan lukien 5G, kiertotaloudessa ja puhtaassa energiassa, sanoi ministeri Skinnari strategian julkistamistilaisuudessa.

Monissa Afrikan maissa talous- ja väestönkasvu on viime vuosina ollut huomattavaa. Parhaillaan maailmanlaajuinen pandemia vaikuttaa osaan mantereen maista hyvinkin rajusti ja talouskasvua hidastaen, mutta kriisin jälkeen on odotettavissa paluu kasvu-uralle.

Tavoitteisiin pääsemiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä valtionhallinnon ja sidosryhmien, kuten elinkeinoelämän, kesken.

-Aikomuksena on priorisoida vientiponnisteluja ja tehdä entistä strategisempia valintoja. Samalla myös resursoimme etulinjaan varmistaaksemme, että kentällä on riittävät ja oikeanlaisen osaamisen hallitsevat resurssit hoitamassa vientiä ja tehostamassa yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa, sanoi ministeri Skinnari.

Torstaina 25. maaliskuuta virtuaalisesti järjestettyyn Afrikka-strategian julkistamistilaisuuteen osallistui parhaimmillaan 225 henkilöä, mukaan lukien ulkoministeri Pekka Haavisto ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Afrikan merkitys Euroopan lähinaapurina ja kumppanina on entistä suurempi. Suomessakin on hyvä käydä keskustelua ja ymmärtää Afrikan maiden läpikäymät muutokset: talouden kehittyminen, alueen poliittinen ja taloudellinen yhdentyminen ja kasvavan nuorison valtava potentiaali, luonnehti ulkoministeri Pekka Haavisto julkistustilaisuudessa.

Suomen Afrikka-strategia on kokonaisuudessaan saatavilla valtioneuvoston verkkosivuilla(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).