Siirry sisältöön
Haku
11.6.2024 Pääkirjoitukset

Aika kytkeä irti

Tässä vaiheessa vuotta mieli halajaa jo kesälaitumille, kytkeytymistä irti arjen kiireistä laiturinnokassa, mökillä tai vaikka pihanurmikolla.

Lotta Nuotio Ulkoministeriö
Lotta Nuotio katsoo kohti kameraa

Irti on tarve kytkeä toisistaan myös talouden kasvu ja luonnonvarojen käytön lisääntyminen. ”Irtikytkentää” käytetäänkin terminä kuvaamaan isoa murrosta, uutta ajattelutapaa koko talouden ymmärtämisessä. Sen mukaan talouskasvu voisi tapahtua ilman materiaalien käytön ja ympäristöhaittojen kasvamista samaa tahtia.

Ajattelutavasta, ja siihen liittyvästä kiertotaloudesta, monen alan yritykset ovat löytäneet liiketoimintamahdollisuuksia. Vihreys ja vastuullisuus ovat myös usean suomalaisyrityksen vientivaltteja. Laajemmin irtikytkentä ei ole lähelläkään toteutumista. Luonnonvarojen kokonaiskäyttö kasvaa ja ympäristöongelmat ovat ratkaisematta, fossiilinen energiantuotantokin lisääntyy yhä.

Ajattelussa käänne on jo olemassa ja vähittäin se siirtyy yhä enemmän konkreettiseen toimintaan. Toivon, että näemme pian ajan, jolloin halvemmalla saa niitä tuotteita ja palveluita, jotka eivät tuhlaa luonnonvaroja tai vahingoita ympäristöä. Että saastuttava maksaa, ei suojeleva.  

Irti on nyt kytketty myös vanhat kauppapolitiikka.fi-verkkosivut, sillä uudet on hiljattain julkaistu. Ota ihmeessä sivut seurantaan, verkossa julkaistaan myös kirjoituksia, jotka eivät ilmesty painetussa Kauppapolitiikka-lehdessä. Uutiskirjeemme tilaamalla pysyt hyvin kärryillä tuoreimmista jutuista.

Aika on tullut myös itseni kytkeytyä irti nykyisestä tehtävästäni, tämä on viimeinen pääkirjoitukseni Kauppapolitiikan päätoimittajana. Kiitos yli puolesta vuosikymmenestä yhteistyökumppanit: asiantuntijat, yritykset, toimitus ja muut työkaverit sekä tietysti sinä, lukija. On ollut ilo ja kunnia.