Uudistusten tahti ja kunnianhimo jaksavat yhä yllättää maassa pitkään asuneenkin.

Mitä Arabiemiirikunnissa halutaan eniten uudistaa, Team Finland -erityisasiantuntija Johanna Riihimaa?

Erityisesti uudistuksia tehdään liiketoimintaympäristöön ja kansainvälisten yritysten houkutteluun liittyen. Taloutta myös monipuolistetaan, halutaan irti öljyriippuvuudesta kohti tulevaisuuden tietopohjaista yhteiskuntaa. Maa on myös merkittävä kaupan, rahoitusalan, turismin ja logistiikan alueellinen keskus, tämä halutaan varmistaa myös tulevaisuudessa. Suunnitelmat ovat usein suuria ja näyttävästi julkaistuja, toki toteutus voi viedä aikaa. Uskon kuitenkin, että visioiden toteuttamiseen riittää sitkeyttä ja kunnianhimoa.

Olisiko tästä jokin ajankohtainen esimerkki?

Useitakin! Kansainvälisten investointien lainsäädäntöä ja työviisumityyppejä on uudistettu houkuttelevammiksi. Myös työlainsäädäntöä on viety kansainväliseen suuntaan. Yllättävimpänä pidän hiljattain toteutettua viikonlopun siirtoa, jolla siirryttiin kansainväliseen viikkorytmiin perinteisestä islaminuskoisissa maissa noudatetusta perjantai–lauantai-viikonlopusta. Tämä kertoo uudistusmyönteisyydestä sekä siitä, miten tärkeitä kansainväliset yhteydet ovat.

Millaista paikallinen liike-elämä on?

Liiketoimintaympäristö täällä on kansainvälinen ja suotuisa, kaupan esteitä on melko vähän. Noin 12 prosentin paikallisväestön lisäksi maassa työskentelee ihmisiä noin 200 eri maasta, mikä tuo liike-elämään mielenkiintoista kirjoa. Vaikuttajia on monenlaisia omanlai­sine taustoineen, ja on tärkeä tunnistaa oikeat toimijat sekä päätöksentekijät. Arabialaisen liiketoiminnan piirteet ovat kuitenkin liiketoiminnan perusta, joten niihin kannattaa perehtyä hyvin. 

Miten siinä parhaiten pärjää?

Joustavuutta ja pitkäjänteisyyttä tarvitaan, sillä tilanteet muuttuvat ja asioiden edistyminen voi viedä aikaa. Tarvitaan myös neuvottelutaitoja ja sujuvaa navigointia monikansallisessa ympäristössä, suhteiden luomiseen on panostettava. Oikeat paikalliset kumppanit ovat usein avain menestykseen. On myös tärkeää arvostaa paikallista kulttuuria, tuntea paikalliset menettelyt ja ottaa vastaan vieraanvaraisuus kunnioituksella. Korkeaa osaamista arvostetaan mutta tarjoama on sopeutettava paikalliseen kysyntään. 

Mille siellä on kysyntää?

Erityisesti uudelle tulevaisuuden osaamiselle, teknologialle ja innovaatioille. Digitalisaation lisäksi muun muassa kiertotalous, kestävä energia, terveysteknologia, älykkäät ratkaisut ja koulutus kiinnostavat, eli juuri suomalaiselle ydinosaamiselle on kysyntää. Nyt on hyvä hetki siis katsoa näiden markkinoiden mahdollisuuksia! 

Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Väkiluku: 9,9 miljoonaa 
BKT: 372 miljardia euroa
 
Tavarakauppa (2020)
Vienti Suomesta Arabiemiraatteihin 188 miljoonaa euroa.
Pääartikkelit: koneet ja laitteet, paperimassa, paperi ja pahvi. 
Tuonti Arabiemiraateista Suomeen 17 miljoonaa euroa.
Pääartikkelit: muovi ja muovituotteet, metallit sekä koneet ja laitteet.  

Palvelukauppa (2020)
Vienti 95 miljoonaa euroa
Tuonti 182 miljoonaa euroa

Lotta Nuotio

Shutterstock

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat