Keskiviikko Argentiinan eri provinsseissa sekä Uruguayssa ja Paraguayssa toimivat kunniakonsulit olivat koolla Buenos Airesissa suurlähetystön kutsumina. Kerroimme heille uusimmat tiedot Suomen talouden tilanteesta ja suunnitelmistamme suomalaisyritysten auttamiseksi markkinoilla. Lounastimme kunniakonsuleiden kanssa yhdessä samana aamuna maahan saapuneen valtiosihteeri Peter Stenlundin kanssa. Stenlund antoi katsauksen Suomen poliittisen tilanteeseen ja puhuimme pitkään myös turvapaikanhakijatilanteesta Euroopassa. Iltapäivällä vierailimme valtiosihteerin...

Keskiviikko

Argentiinan eri provinsseissa sekä Uruguayssa ja Paraguayssa toimivat kunniakonsulit olivat koolla Buenos Airesissa suurlähetystön kutsumina. Kerroimme heille uusimmat tiedot Suomen talouden tilanteesta ja suunnitelmistamme suomalaisyritysten auttamiseksi markkinoilla.

Lounastimme kunniakonsuleiden kanssa yhdessä samana aamuna maahan saapuneen valtiosihteeri Peter Stenlundin kanssa. Stenlund antoi katsauksen Suomen poliittisen tilanteeseen ja puhuimme pitkään myös turvapaikanhakijatilanteesta Euroopassa.

Iltapäivällä vierailimme valtiosihteerin kanssa Etelämanner-sopimuksen sihteeristössä, joka sijaitsee Buenos Airesissa. Suomen puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa lähestyy, ja koska olemme myös Etelämanner-sopimuksen osapuoli, on meidän hyvä miettiä synergiaetuja toiminnallemme napa-alueilla. Kaupallisesti Etelämanner-tutkimus tarjoaa mahdollisuuksia muun muassa laivanrakennuksen alalla.

Työpäivän päätteeksi tapasin vielä suomalaisen metsä- ja energia-alan konsulttiyrityksen edustajia. Olimme yhtä mieltä siitä, että Argentiina tarvitsee kansallisen metsätalousstrategian, jota kannattaa uudelle hallitukselle tarjota.

Argentiina, Kauppapolitiikka
50 koulutusalan toimijalle esiteltiin suomalaista KiVa Koulu -ohjelmaa. Koulukiusaaminen on iso ongelma myös Argentiinassa.

 Torstai

Aamukymmeneltä suurlähetystön kokoussalin täyttivät äärilleen viitisenkymmentä koulutusalan toimijaa, joille esiteltiin koulukiusaamisen ehkäisyyn kehitettyä suomalaista KiVa Koulu -ohjelmaa. Koulukiusaaminen on iso ongelma täälläkin ja konseptille on paljon kysyntää. Avasin tilaisuuden ja käytin tilaisuutta kehuaksemme koulutusalan osaamistamme laajemminkin.

Lounaan jälkeen tapasimme paikallisen toimittajajärjestö FOPEA:n edustajat yhdessä Ruotsin suurlähetystön kollegoiden kanssa. Järjestämme toukokuussa kolme tapahtumaa maailman ensimmäisen painovapauslain 250-vuotisjuhlan kunniaksi.

Iltapäivällä kylässä kävi vielä San Luisin provinssin opetusministeri. Julkisen koulutuksen järjestäminen on Argentiinassa provinssien vastuulla, ja puhuimme opettajakoulutuksesta sekä e-oppimisesta. Suomalaisilla alan yrityksillä on kysyntää sielläkin.
Lupasin tulla käymään jatkaaksemme keskustelua, mahdollisesti yritysedustajien kanssa.

Buenos Aires
Buenos Airesin nimi on argentiinaksi Ciudad Autonóma de Buenos Aires.

Perjantai

Aamukahvilla lähetystössä kävivät suomalaisen elintarvikealan edustajat perheyrityksestä. Heillä on vientiä Argentiinaan yli miljoonan euron arvosta vuodessa ja kiinnostusta yhä kasvattaa läsnäoloa. Kerroimme yhdessä TF-koordinaattorimme Sara Henttosen kanssa maan poliittisesta tilanteesta ja siitä, miten maahantuonti ja ulkomaisen valuutan saanti ovat helpottumassa.

Puoliltapäivin vuorossa oli tapaaminen parlamentin alahuoneen kansainvälisten asioiden johtajan kanssa. Hyvä tilaisuus mainostaa Suomen osaamista terveysteknologiassa ja sosiaalisissa innovaatioissa.

Tapasin vielä myöhemmin viestintäministeri Hernán Lombardin keskustellakseni sananvapausteemasta. Hän lupasi tulla puhujaksi tilaisuuteemme. Argentiinan uusi hallitus haluaa uudistaa julkisen päätöksenteon ja asioiden käsittelyn julkisuutta osana korruption vastaista taistelua.

Ilta päättyi mukavaan biljardi-iltaan amerikkalaiskollegani Noah Mametin kotona. Muina vieraina oli kolme paikallista liike-elämän edustajaa ja sain hyödyllisiä kontakteja jatkoa ajatellen. Aprikoimme, mahtaako myöhemmin samassa kuussa Argentiinaan matkustava Barack Obama haluta pelata matsin saman pöydän ääressä.

Suomalaisella terveysteknologialla on mahdollisuuksia maassa. Kuva sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja terveysministeri Jorge Lemusin tapaamisesta, jota valmisteltiin suurlähetystössä.
Suomalaisella terveysteknologialla on mahdollisuuksia maassa. Kuva sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja terveysministeri Jorge Lemusin tapaamisesta, jota valmisteltiin suurlähetystössä.

Maanantai

Maanpuolustuskurssini (199/2011) edustajat olivat kutsustani tutustumassa Argentiinaan. Koska ryhmässä oli mukana myös MTK:n edustaja, vietimme koko päivän karjatiloilla.

Kenttäkäynnit ovat erittäin hyödyllisiä, mutta niihin on aina liian vähän aikaa. Argentiinalla ei ole kansainvälistä kilpailukykyä kovin monella sektorilla, mutta maatalous on kovassa kunnossa. Eikä paikallinen vieraanvaraisuus ole missään niin käsin kosketeltavaa kuin asado-grillijuhlassa avoimen taivaan alla.

Argentiina, maatalous
Argentiinan maatalous on kovassa kunnossa.

Tiistai

Päivä käynnistyi aamiaisella energia-alan suomalaisyrityksen edustajien kanssa. Hioimme puhenuotit valmiiksi tapaamiseemme energiaministeri Jose Arangurenin kanssa. Hän on entinen Shellin maajohtaja ja tuntee sektorin perin pohjin. On mielenkiintoista, että tässä kulttuurissa ministerit ovat usein näissä tapaamisissa yksin, ilman avustajiaan.

Pohjoismaisella lounaalla esittelin seuraajani Teemu Turusen kollegoilleni. Mukava juttutuokio, jonka aikana kerroimme Turuselle Argentiinan valo- ja varjopuolista. Hyvä yhteistyö neljän maan kesken jatkuu, Islanti ei ole täällä paikalla.

Iltapäivällä tapasin Suomen Madridin-instituutin tiimin. He järjestävät koko mantereella toimivien kulttuuri-instituutin asiamiesten koulutuksen suurlähetystön tiloissa. Käymme siinä läpi Team Finland -toimintaa ja suunnittelemme yhteistä maakuvatyötä Suomi100-juhlavuotta varten.

Päivään mahtui vielä illallinen Turusen ja aamun yritysedustajien kanssa. Isoihinkin kauppoihin on tänä vuonna hyvät mahdollisuudet. Me olemme avanneet ovet, yrityksen on nyt tehtävä kilpailukykyinen tarjous. Toki olemme vielä ministeritapaamisen jälkihoidossakin aktiivisesti mukana.

 

Jukka Siukosaari

Suomen suurlähetystö Buenos Aires ja Istockphoto

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat