Siirry sisältöön
Haku
5.6.2023 Yritykset

Aurinkoenergialla puhdasta vettä 

”Puhtaan veden riittävyys on iso globaali ongelma. Se on tullut esiin projekteissamme niin Keniassa, Karibialla, Madagaskarilla, Tongassa, Kiribatilla kuin myös Suomen saaristossa. 

Antti Pohjola Vesa Tyni
Antti Pohjola katsoo kohti kameraa.

Solar Water Solutions on teknologiayritys, joka on kasvanut uraauurtavan innovaation ympärille. Meidän ratkaisullamme tehdään aurinkoenergian avulla puhdasta vettä saastuneesta pohjavedestä tai merivedestä.  

Idean isä oli keksijäinsinööri Heikki Pohjola, joka teki kehitysvaiheessa tiivistä yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa. Vuonna 2015 patentoimme ratkaisun ja perustimme tuotteen ympärille yhtiön.  

Laitteemme puhdistaa vettä käänteisosmoosin avulla. Siinä puoliläpäisevä kalvo päästää puhtaan veden läpi, mutta epäpuhtaudet eivät läpäise sitä. Teknologiamme pienentää hukkaveden osuuden tyypillisestä 40 prosentista jopa noin viiteen prosenttiin. Tästä ollaan maailmalla valtavan innostuneita.  

Prosessi tarvitsee paljon energiaa, joka on perinteisesti saatu kalliisti sähköverkosta tai tuotettu dieselgeneraattoreilla. Aurinkoenergia on edullista, mutta aiemmin sähkö on jouduttu varastoimaan kalliisiin akkuihin. Meidän teknologiassa akkuja ei tarvita. 

Uusiutuvan energian trendi tukee bisnestämme ja kansainväliset markkinat kasvavat äärimmäisen nopeasti. Iso haaste pienelle suomalaiselle yritykselle päästä niille mukaan on uskottavuus. Oleellista on löytää parhaat jakelijakumppanit, ja referenssien merkitys korostuu.  

Olemme toimittaneet kenialaisiin 2 000–5 000 asukkaan kyliin jo toistakymmentä laitetta. Namibiassa laitteemme tekee Atlantin valtamerestä pullotettavaa juomavettä. 

Laitteisto tyypillisesti esiasennetaan konttiin, jossa niitä on helppo kuljettaa kohteeseen ja asennus tapahtuu nopeasti. Sellaisen kapasiteetti voi olla tuhat kuutiota puhdasta vettä päivässä, ja moduuleja lisäämällä päästään teollisen mittakaavan laitokseen, joita tarvitaan esimerkiksi tuotantolaitoksissa ja maataloudessa. Olemme myyneet ratkaisun myös Ruotsin huoltovarmuuskeskukselle. 

Yrityksemme kokoonpano ja valmistus ovat Suomessa, koska se helpottaa jatkuvaa tuotekehitystä ja tietotaito pysyy meillä. Jos joissakin maissa kysyntä kasvaa äärimmäisen kovaksi, silloin paikallinen kokoonpano voi olla järkevää, kun sillä välttäisi logistiikkakulut ja jopa 30 prosentin tuontitullit.  

Jatkossa tavoitteemme on olla enemmän teknologiatoimittaja, joka toimii vedenpuhdistuslaitteilla omille asiakkailleen myyvien yhtiöiden kumppanina.”

Antti Pohjola, toimitusjohtaja, Solar Water Solutions Oy

Kuka?
Antti Pohjola, toimitusjohtaja

Mikä?
Solar Water Solutions Oy

Mitä?
Aurinkoenergialla toimivia vedenpuhdistus­järjestelmiä 

Markkinat?
Puhtaan veden pulasta kärsivät markkinat sekä kehittyvissä että kehittyneissä maissa, joissa auringonpaistetta on runsaasti.