Tämänkertainen pääteemamme puolijohteet ovat niin ällistyttävä asia, että oli vaikeuksia löytää sanoja tähän pääkirjoitukseen. Mutta minkä aiheen kanssa sopisikaan paremmin koettaa kohuttua ChatGPT-virtuaaliavustajaa kirjoittajan korvikkeena!

Pyydetäänpä tekoälyltä kauniisti ja pannaan puolijohteet kiidättämään ykkösiä ja nollia:

”Kirjoita pääkirjoitus aiheesta puolijohteet ja geopolitiikka.” Vastaus:

”Puolijohteista on tullut digitaalisen aikamme selkäranka yhä verkostoituneemmassa ja teknologiakeskeisemmässä maailmassa. Nämä pienet elektroniset laitteet ovat ydin niin älypuhelinten, läppäreiden, itseohjautuvien ajoneuvojen kuin tekoälyn järjestelmissä. Niiden merkitys ei rajoitu kuluttajaelektroniikkaan, vaan kattaa kriittiset sektorit kuten maanpuolustuksen, terveydenhuollon ja uusiutuvan energian. Kehittyneiden puolijohteiden kysynnän raju nousu hauduttaa monimutkaista geopoliittista taistoa, korostamalla teknologisen valta-aseman vaikutusta globaalissa valtataistelussa.”

Ensimmäinen kappale syntyi englanniksi ChatGPT:ssä sekunneissa, sen muokkaus vähän sujuvammaksi suomenkieliseksi tekstiksi vei (ihmiskirjoittajalta) pari minuuttia. Koko pääkirjoituksen otsikonkin varastin tekoälyn tekstistä, mielestäni ei hassumpi! 

Lehdessä on yhä kuitenkin ihmisen ajatuksella ja älyllä kirjoitettua luettavaa, jonka äärelle ehkä ehdit hetkeksi pysähtyä. Toivottavasti Teema-juttumme puolijohteista lisää ymmärrystä siitä, miksi tämä koronavirusta pienempi asia on GhatGPT:nkin kuvailemalla tavalla noussut kauppa- ja suurvaltapolitiikan keskiöön.

Lotta Nuotio

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Lotta Nuotio</span></span>04.12.2023

Luetuimmat