Siirry sisältöön
Haku
2.12.2024 Yritykset

Elintarviketeollisuuden kvanttitietokone

Solar Foodsin teknologialla ruoantuotanto voidaan irtikytkeä maankäytöstä ja maataloudesta ja samalla kasvattaa hiilinieluja.

Chris-Tomas Konieczny
Pasi Vainikka katsoo kohti kameraa.

”Jopa kolmannes ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä tulee siitä mitä syödään. Lisäksi ruoantuotannosta aiheutuu 80 prosenttia muista ympäristövaikutuksista. Näitä ovat esimerkiksi vesien rehevöityminen, lajikato ja makean veden liikakäyttö. Jatkossa ruokavalinnat ovat voimakkain ympäristöteko mitä kuluttaja voi tehdä.

Solar Foodsin teknologialla ruoantuotanto voidaan irtikytkeä maankäytöstä ja maataloudesta ja samalla kasvattaa hiilinieluja. Lisäksi parannetaan elintarviketuotannon hinta- ja laatuvakautta sekä tuetaan omavaraisuutta.

Voidaan sanoa, että solumaatalous on elintarviketeollisuuden kvanttitietokone, jolla ruokajärjestelmästä voidaan tehdä hyppäyksellisesti parempi. Sen arvonlisää tuottava intensiteetti on järisyttävän suuri.

Tuotantotiloissamme on linja-auton kokoinen fermenttori, tilavuudeltaan 20 000 litraa. Se tuottaa yhtä paljon proteiinia päivässä kuin 50 000 munivaa kanaa tai 300 lypsävää lehmää. 

Jos hehtaarille laitetaan aurinkopaneeleita ja fermenttori, saamme kymmenen kertaa enemmän proteiinia kuin kasvit tuottavat viereisellä hehtaarilla ja sata kertaa enemmän kuin eläinperäisesti voidaan sitä tuottaa. 

Jos energialähteenä onkin pienydinreaktori, tuotamme proteiinia 20 000 kertaa enemmän kasvintuotantoon verrattuna. Energiaa tarvitaan, kun prosessissa vettä hajotetaan vedyksi ja hapeksi. Sähkö muodostaa puolet tuotantokustannuksista.

Fermenttori on kuin iso sodastream, johon kuplitetaan vetykaasua ja hiilidioksidia. Tankissa Suomen luonnosta löydetty mikrobi jakautuu ja kasvaa. Prosessissa poistamme solupitoista vettä ja kuivaamme solut. Tuloksena on kellertävää proteiinijauhetta, jota toimitamme elintarviketeollisuudelle. Voimme myös lisensoida teknologian, jolloin tehtaaseen investoi joku muu.

Vantaan tehtaamme käynnistyi viime keväänä ja nyt kansanväliset asiakkaamme voivat tehdä koemarkkinointia. Tavoitteemme on tehdä investointipäätös isosta tehtaasta vuonna 2026 tai sen jälkeen. 

Sen tuotannosta riittäisi raaka-ainetta puoleen miljardiin ateriaan vuodessa. Tuotantokustannus proteiinille olisi 4–6 euroa kilo, kun maidontuotannossa se on yli seitsemän euroa ja lihantuotannossa alimmillaan noin kymmenen euroa.”

Pasi Vainikka katsoo kohti kameraa.
Pasi Vainikka
Pasi Vainikka on ruokateknologiayritys Solar Foodsin toimitusjohtaja. Yhtiö on VTT:n ja LUT-yliopiston spin-off, joka tuottaa proteiinijauhetta lisensoitavalla teknologiaratkaisulla. Suomen lisäksi Solar Foodsilla on toimipisteet Münchenissä, Detroitissa ja Piilaaksossa. Yhtiön markkinana on elintarviketeollisuus globaalisti ja tällä hetkellä sillä on elintarvikeluvat Singaporessa ja Yhdysvalloissa.