EU ui vastavirtaan
Olin vielä lapsi, kun Suomi liittyi Euroopan unionin jäseneksi. Muistan kokeneeni juhlavaa ylpeyttä ja iloa siitä, että kuulumme vihdoin ”virallisestikin” Eurooppaan.
Nyt Suomi on EU-puheenjohtajana jo kolmatta kertaa. Puheenjohtajakausi on tilaisuus tuoda tärkeitä arvoja ja periaatteita esille myös kauppapolitiikassa, kuten kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari toteaa Lähikuvassa-haastattelussamme.
Suomi painottaa vapaakaupan hyötyjä EU:lle. Eikä ihme, onhan EU-jäsenyys hyödyttänyt merkittävästi suomalaisyrityksiä ja sitä kautta meitä kaikkia – Suomen hyvinvointi tunnetusti perustuu vientiin. EU-markkinat ovat melkein kuin kotimarkkinat ja EU:n kauppasopimukset vauhdittavat vientiä kauemmaksikin. Tämä näkyy käänteisesti brexitissä, kuinka hankalaa Britannian ero yrityksille onkaan. Vellovan brexit-näytelmän yksi harvoista hyvistä puolista onkin, että unionin suosio on kasvanut ennätyslukemiin Suomessakin.
Silti EU saattaa jäädä etäiseksi. Siksi halusimme tuoda Suomen EU-puheenjohtajuutta kauppapolitiikan alalla lähemmäs esittelemällä sitä yhden työryhmäpuheenjohtajan arjen kautta. Harvoin näemme, miten töitä tehdään siellä, missä jäsenmaiden edustajien kädet ovat savessa tai EU-puheenjohtajan nuija konkreettisesti kourassa.
Puheenjohtaja päättää kokousten asialistoista mutta niillä näkyy toki maailman myllerrys. Kauppapolitiikassakin tapahtuu isoja ja vaikeitakin asioita. Yksi niistä on kesän aikana kiihtynyt kauppasota. Tarkastelemme jutussamme ilmiötä vähän laajemmin, myös eri puolilta maailmaa: miten Peking näkee Yhdysvallat ja Washington Kiinan?
Onneksi EU ja Suomi sen puheenjohtajana työskentelevät sääntöpohjaisen järjestelmän ja vapaan kaupan puolesta. Tuntuu, että uimme nykyistä valtavirtaa vastaan. Siihen tarvitaan voimaa, jota saadaan yhtenäisyydestä ja yhteisistä, selkeistä pelisäännöistä. Tätä voi ylpeänä ja iloisena seurata näin aikuisenakin.
Lotta Nuotio
päätoimittaja
@nuotiolotta(siirryt toiseen palveluun)