Siirry sisältöön
Haku
14.12.2023 Kauppapolitiikka Chile

EU:n ja Chilen välinen sopimus avaa uusia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

Päivitetty vapaakauppasopimus syventää EU:n ja Chilen välistä taloudellista ja poliittista yhteistyötä ja kaupankäyntiä. Sen odotetaan lisäävän EU:n vientiä Chileen jopa 4,5 miljardilla eurolla.

Ulkoministeriö Euroopan unioni, 2023
Chilen ulkoministeri Alberto van Klaveren ja komissaari Valdis Dombrovskis kättelevät lippujen edessä.

EU ja Chile ovat allekirjoittaneet uuden päivitetyn puitesopimuksen vapaakauppaa ja poliittista kumppanuutta koskien. Tämä modernisoi edellisen vuodesta 2003 voimassa olleen assosiaatiosopimuksen. Väliaikainen vapaakauppasopimus astuu voimaan heti Euroopan parlamentin hyväksynnän jälkeen ja Chilen parlamentin ratifioitua sopimuksen. Laajennettu puitesopimus, joka sisältää kauppaosion lisäksi investointisuojaa ja poliittista yhteistyötä koskevat osuudet, menee Euroopan parlamentin ja Chilen parlamentin lisäksi EU-jäsenmaiden kansallisiin käsittelyihin.

EU on Chilen kolmanneksi suurin kauppakumppani ja suurin ulkomainen investoija maassa. Kauppasopimus tarjoaa uusia mahdollisuuksia eurooppalaisille yrityksille Latinalaisen Amerikan viidenneksi suurimmassa taloudessa. Se helpottaa pääsyä Chilen markkinoille esimerkiksi maataloustuotteille, palveluille ja investoinneille, sekä päivittää kaupankäynnin säännöt vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Uuden sopimuksen myötä 99,9 % EU:n viennistä Chileen on tullivapaata, minkä odotetaan lisäävän EU:n vientiä maahan jopa 4,5 miljardilla eurolla.

Myös Suomelle Chile on Latinalaisen Amerikan maista kolmanneksi suurin tavarakauppakumppani. Suomalaisia yrityksiä toimii maassa reilut 20 chileläisen sisaryhtiön kautta, ja noin 80 yritystä myy tuotteitaan ja palveluitaan chileläisen kumppanin kautta. Suomalaisia yrityksiä toimii mm. seuraavilla sektoreilla: biotalous, kaivosteollisuus, energia-ala, meriteollisuus sekä digitalisaatio. Chilestä Suomeen myydään mm. mineraaleja, viiniä, hedelmiä ja vihanneksia.

Chile on EU:lle keskeinen vihreän siirtymän kumppani. Sopimus parantaa olennaisten raaka-aineiden ja puhtaiden polttoaineiden, kuten litiumin, kuparin ja vedyn saatavuutta. Chile on yksi maailman potentiaalisimmista maista vihreän vedyn valmistukselle. Lisäksi sopimus sitoo Chilen kiinteämmin eurooppalaisiin standardeihin, luo korkean investointisuojan sekä vahvistaa avoimuutta ja liiketoimintaympäristön oikeusvarmuutta. Kestävän kehityksen näkökohdat sekä tasa-arvoon liittyvät asiat on sopimuksessa huomioitu kattavasti.

Lisätietoa EU:n ja Chilen välisestä kauppasopimuksesta löytyy EU:n neuvoston(siirryt toiseen palveluun) verkkosivuilta.

Kuvassa kättelevät Chilen ulkoministeri Alberto van Klaveren sekä Euroopan komission johtava varapuheenjohtaja sekä kauppakomissaari Valdis Dombrovskis.