Halton myy ilmaa – ja samalla hyvinvointia, terveellisyyttä ja turvallisuutta. Yrityksen sisäilmaratkaisuille voi olla tulevaisuudessa käyttöä myös Australian vihreän vedyn tuotantolaitoksilla.

Haltonin Sami Piirainen on bongannut Brisbanen lentokentän kreikkalaisesta ravintolasta oman firman tuotteen.

– Ravintolassa on suuri avogrilli, josta tulee tietenkin paljon savua. Sen yhteydessä on meidän ilmanvaihtolaitteemme, keittiöhuuva. Ehkäpä käyn vielä mainitsemassa henkilökunnalle asiasta, Piirainen myhäilee.

Palaamme takaisin Brisbanen lentokentälle vähän myöhemmin. Mutta ensiksi sukellamme hieman syvemmälle ilmanvaihdon maailmaan.

Ilmanvaihto on monessa mukana

Suomessa vuonna 1969 perustettu Halton on erikoistunut vaativiin sisäilmaratkaisuihin, joita se toimittaa muun muassa ravintoloihin, julkisiin rakennuksiin, raskaaseen teollisuuteen sekä laivoihin.

– Ilmanvaihdolla varmistetaan, että ihmisillä on hyvä olla ja he voivat ylipäätään tehdä työtä. Monissa kohteissa voi olla esimerkiksi höyryjä, katkuja tai suuria lämpökuormia, hän kertoo.

Ilmanvaihto kulkee käsi kädessä myös esimerkiksi paloturvallisuuden kanssa.

– Keittiöiden poistoilmassa on paljon rasvaa, joka ilmanvaihtokanaviin tarttuessaan aiheuttaa paloriskin. Pystymme muuttamaan rasvan materiaaliksi, joka ei tartu kanaviin. Kanavia ei tarvitse puhdistaa niin usein, mikä tuottaa säästöjä. Paloturvallisuutta lisäävät osaltaan myös ilmanvaihtokanavien palopellit.

Ilmanvaihdon on myös toimittava mahdollisimman energiatehokkaasti. Haltonin julkisten tilojen sisäilmaratkaisut seuraavat esimerkiksi tilojen käyttäjämäärää ja sopeuttavat tähän toimintansa.

– Lisäksi meillä on esimerkiksi sairaaloihin ja moniin muihinkin kohteisiin järjestelmiä, jotka poistavat ilmasta mikrobeja ja taudinaiheuttajia.

Royal Albert Hallista öljynporauslautalle

Halton toimii yli 35 maassa ympäri maailmaa ja sillä on tuotantoyksiköitä yhdeksässä maassa.

Yrityksen referenssilista on suorastaan hengästyttävää luettavaa. Listalta löytyy niin Royal Albert Hall, datakeskuksia kuin öljynporauslauttojakin. Ruokapuolella asiakkaina on muun muassa yli 150 Michelin-ravintolaa – sekä tuhansia pikaruoka­paikkoja.

– Haltonissa päätettiin jo kauan sitten hakea kasvua ulkomailta. Haluamme myös innovoida, emmekä tehdä sitä, mitä kaikki muutkin. Olemme panostaneet tutkimukseen ja tuotekehitykseen; fasiliteetteihin ja laboratorioihin sekä resursseihin ympäri maailman.

Vetyä – ja ilmaa

Piirainen osallistui loppusyksystä Team Finland -vienninedistämisvierailulle Australiaan.

Yrityksellä on jo mukavaa jalansijaa maan ravinto­loissa. Lisäksi Halton tekee sisäilmaratkaisuja Australian merivoimien tilaamiin laivoihin. Matka on selkeyttänyt ajatuksia seuraavasta mahdollisesta aluevaltauksesta.

– Australiassa panostetaan satamien lähelle rakennettaviin vihreän vedyn tuotantolaitoksiin. Vihreä vety on myös meille erittäin mielenkiintoinen teema. Oli hienoa päästä tutustumaan alan päättäjiin.

Haltonilla on jo kokemusta räjähdysherkkiä kaasuja käsittelevien laitosten ilmanvaihtoratkaisuista. Se on tehnyt sisäilmaratkaisuja myös tuulivoimaloihin – australialaisen vedyn valmistuksessa aiotaan hyödyntää erityisesti tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa.

– Olin vähän yllättynytkin siitä, kuinka suuria Australian vihreän vedyn suunnitelmat ovat. Eri kaupungit ja alueet tuntuvat myös oikein kilpailevan siitä, kuka ehtii maaliin ensiksi.

Matti Välimäki

Janne Nykänen

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikka</span></span>29.01.2024

Luetuimmat