Ilmastokokous antoi suuntaviivat
YK:n 28. ilmastokokous saattoi tarkoittaa lopun alkua fossiilisille polttoaineille. Suomalaisyritykset esittelivät Dubaissa omia hiilijalanjälkeä pienentäviä ratkaisujaan.
Dubaissa marras–joulukuussa järjestetyn ilmastokokouksen loppulauselmassa on historiallinen linjaus, kun maita kehotetaan luopumaan fossiilisista polttoaineista.
Suomen ilmastoasiain pääneuvottelija, ympäristöneuvos Marjo Nummelin ympäristöministeriöstä kertoo, että fossiiliset polttoaineet mainitaan nyt ensimmäistä kertaa kansainvälisten ilmastokokousten päätöksissä.
– Vaikka kyseessä on vain kehotus, eikä siinä puhuta tarkemmin aikataulusta, se on iso viesti ja askel eteenpäin. Se antaa paljon vauhtia vihreälle siirtymälle.
Hänen mukaansa merkittävä läpimurto oli myös päätös luoda rahasto, joka korvaa kehittyville maille, erityisesti pienille saarivaltioille, ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja.
Dubain päätöslauselmassa vaaditaan myös uusiutuvan energian kapasiteetin kolminkertaistamista sekä energiatehokkuuden kaksinkertaistamista vuoteen 2030 mennessä.
Nummelin luonnehtii, että Dubai oli menestys, varsinkin ennakko-odotuksiin nähden.
– Dubai yllätti positiivisesti. Moni epäili, mitä voisi olla luvassa kireässä geopoliittisessa tilanteessa pidetystä ilmastokokouksesta, jonka puheenjohtaja tuli öljyntuottajamaasta. Vaikka Suomi ja EU hakivat toki vahvempaa sitoutumista fossiilisten alasajoon, niin neuvottelutulos oli hyvä.
Dubain ilmastokokous
- Kävijöitä noin 85 000
- Osallistuneita maita tai yhteisöjä: 180
- Kävijöitä Suomen paviljongissa: 3 000
Päätökset on pantava toimeen
Oleellista on nyt se, miten päätökset muuttuvat toimiksi ja miten päästövähennystavoitteita pystytään viemään lainsäädäntöön ja kansallisiin suunnitelmiin.
– EU:lla on laajin ja kattavin lainsäädäntöpaketti, mutta myös esimerkiksi Yhdysvalloissa on laaja lainsäädäntökokonaisuus tukemassa vihreää siirtymää.
Nummelin toteaa, että Kiinan rooli suurimpana päästöjen aiheuttajana tulee olemaan ratkaiseva.
– Kiinalla on oma viisivuotissuunnitelma ja tavoitteensa päästöjen kasvun taittamisesta vuoteen 2030 mennessä. Analyysien mukaan päästöt saattaisivat kääntyä laskuun Kiinassa kuitenkin jo ensi vuonna.
Kaikkien maiden tulee ilmoittaa uudet, vuoden 2030 jälkeiset päästövähennystavoitteensa ensi vuonna.
Osaratkaisut rakentavat kokonaisuuden
Dubain päätöksissä päähuomio on energiantuotannon irtautumisessa fossiilisista polttoaineista.
Nummelin korostaa, että myös muilla sektoreilla tarvittaisiin nopeasti lisätoimia.
– Maatalous ja liikenne ovat myös tärkeitä. Tarvitsemme myös esimerkiksi digitaalisuutta ja kiertotaloutta, paljon erilaisia osaratkaisuja erilaisiin ympäristöihin.
Lisäksi hiilinieluja on kasvatettava merkittävästi. Dubain päätöksiin kirjattiin metsäkadon pysäyttäminen vuoteen 2030 mennessä.
Toistaiseksi globaalit päästöt ovat kasvaneet vuosi vuodelta.
– Globaalilla tasolla on puuttunut yhteinen tahtotila fossiilisten polttoaineiden alasajoon; monista maista on uupunut myös riittävän pitkäjänteinen ja johdonmukainen uusiutuvaan energiaan ja muuhun puhtaaseen energiaan ohjaava politiikka. Kehittyvissä maissa on omat haasteensa, jotka liittyvät energiasiirtymän edellyttämiin investointeihin.
Nummelin korostaa, että esimerkiksi puhtaan energiantuotannon teknologia on jo pitkälti olemassa. Kyse on ennen kaikkea poliittisista päätöksistä, tahdosta ottaa se käyttöön.
– Dubai antoi tässä toivoa. Miltei 200 maata teki yhdessä päätöksiä. Merkittävää on myös se, että Yhdysvallat ja Kiina ovat pystyneet tekemään ilmastoasioissa yhteistyötä.
Ilmastomarkkinat vetävät
Dubain Suomen paviljongissa järjestettiin keskusteluja virallisten neuvottelujen ohessa ja suomalaisyritykset esittelivät ratkaisujaan hiilijalanjäljen pienentämiseksi.
Suomen paviljongin johtaja Severi Keinälä luonnehtii, että suomalaisten järjestämä ohjelma herätti kiinnostusta ja sai paljon hyvää palautetta. Suomi tunnetaan kansainvälisesti vihreän siirtymän maana.
– Suomalaisyritykset ymmärsivät aikoinaan ensimmäisten joukossa, että niiden teoilla on merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja että ilmastoystävällisillä ratkaisuilla on valtava kysyntä. Tuotetta kuin tuotetta voi kehittää ilmastoystävällisemmäksi ja saavuttaa näin myös kilpailukykyä. Outokumpu menestyy tekemällä vihreämpää terästä ja Nokia tekemällä digitaalisia ratkaisuja, jotka vähentävät muun muassa liikkumisen tarvetta. Esimerkkejä on lukemattomia.
Suomen paviljongin toteuttivat ja rahoittivat Business Finland ja yritykset yhteistyössä Climate Leadership Coalitionin, EK:n, Keskuskauppakamarin sekä ministeriöiden ja Sitran kanssa. Paviljongissa esiintyi parikymmentä suomalaisyritystä ja yhteisöä.