Siirry sisältöön
Haku
25.3.2024 Yritykset

Ympäristöystävällisempiä pakkauksia

Huhtamäki lanseerasi viime vuonna uuden innovaation, joka vähentää joustopakkauksissa käytettävien materiaalilaatujen määrää.

Matti Välimäki Huhtamäki

– Tavallisesti vastaavissa pakkauksissa käytetään montaa eri muovilaatua ja alumiinia, jotta se täyttäisi halutut tekniset ominaisuudet ruoan säilymisen varmistamiseksi. Me pystymme nyt samaan pääsääntöisesti yhden materiaalin pakkausratkaisuilla. Tällöin pakkaus pystytään kierrättämään mekaanisesti nykyistä paremmin, Huhtamäen yhteiskuntasuhdejohtaja Andrei Nahkala sanoo. 

Yksittäisen ratkaisun merkitys korostuu, kun volyymit ovat suuria. Huhtamäen vuoden 2023 liikevaihto oli 4,2 miljardia, yrityksellä on tehtaita 37 maassa ja sen asiakkaita ovat muun muassa globaalit kuluttajabrändit ja ravintolaketjut.  

Pakkausala murroksessa 

Huhtamäen tavoitteena on, että sen tuotanto on hiilineutraalia ja tuotteet kierrätettäviä, kompostoivia tai uudelleen käytettäviä vuoteen 2030 mennessä. Nahkala kuvailee, että myös yleinen kehitys johtaa samaan suuntaan; pak­kausala on suuressa murroksessa. 

– Ympäristölainsäädäntö kiristyy koko ajan. Pakkausvalmistajien ja pakkauksia käyttävien yritysten on etsittävä uusia ratkaisuja. Myös kuluttajat odottavat pakkauksilta vastuullisuutta. 

Pakkauksissa on pyritty vähentämään erityisesti muovin määrää. Myös Huhtamäki on korvannut muovia kuidulla silloin, kun se on ollut mahdollista. 

Nahkala muistuttaa, että ruokapak­kauksen tärkein tehtävä on suojata ruokaa, ja siinä muovi on vielä ylivertainen.  

– Ruokahävikin on laskettu aiheuttavan ilmastopäästöistä jopa 10 prosenttia. Tärkeintä ei olekaan päästä eroon muovista, vaan huolehtia ruokahävikin vähentämisestä ja siitä, että pakkaukset päätyvät kierrätykseen. Olennaista on huolehtia siitä, että muovi kiertää eikä sitä päädy luontoon. 

Pelkkä pakkausten kierrätettävyys ei siis riitä, vaan lisäksi tarvitaan myös muovin kierrätystä. Tämän järjestämisessä on maailmanlaajuisesti valtavasti työtä, kehitettävää on myös esimerkiksi kerätyn muovin käsittely- ja jatkojalostusteknologiassa. 

Pakkausvalmistaja Huhtamäki keskittyy pakkauksiin, ainakin pääsääntöisesti. 

– Toimme Dubain ilmastokokouksessa, Suomen paviljongissa esille myös The Cup Collective -projektiamme, joka tähtää paperipohjaisten kahvimukien kierrätysasteen nostamiseen, Nahkala kertoo.