Siirry sisältöön
Haku
9.12.2019 Pääkirjoitukset

Jalanjäljestä kädenjälkeen

Lotta Nuotio

Joskus sitä huomaa yhtäkkiä, että maailma on muuttunut. Minulle tuli tuo tunne, kun seurasin taannoin nuorten ilmastomielenosoitusta. Ei oma sukupolveni vielä noussut barrikadeille, vaikka ilmastonmuutoksesta tai kasvihuoneilmiöstä jo koulun penkillä opetettiin.

Kyllähän muutoksen huomaa ruokaostoksillakin. Lihatalot tuovat kauppoihin kasvispohjaisia tuotteita ja kauramaitoa on tarjolla laajasti. Lisäksi meille kuluttajille vähemmän näkyviä ratkaisuja kehitetään jatkuvasti. Näitä ovat esimerkiksi useat merenkulun päästöjä vähentävät suomalaisinnovaatiot, joista voit lukea lehdestämme. 

Ilmastoystävällisiin ratkaisuihin on pakko panostaa. Vaikka asenteet muuttui­sivatkin ja viihdeshoppailu katoaisi, niin ihmisten pyrkimys hyvinvointiin ja keskiluokkaiseen elämään autoineen ja älylaitteineen ei lopu, eikä meidän tuosta hyvinvoinnista jo nauttivien sitä ole kohtuullista vaatiakaan. 

Suomalaisen hiilijalanjälki on melkoinen. Sitä on syytä pienentää, samalla kun kasvatamme kädenjälkeämme eli sitä, kuinka täällä valmistetuilla tuotteilla ja kehitetyillä innovaatioilla voimme vähentää päästöjä Suomen lisäksi muuallakin maailmassa. Osaamisella ja viennillä elävälle maalle tämä on mahdollista, jopa velvollisuus. 

Kun haaste on selkeä ja motivoivia tekijöitä on tarpeeksi, ihmeitäkin on saatu aikaiseksi, muistutetaan teemajutussamme. Useat yritykset ovat havainneet vihreän markkinaraon ja kasvattavat kädenjälkeään. Tähän on valtavat mahdollisuudet esimerkiksi Afrikassa, jossa maat haluavat kehittyä lisäämättä hiilidiok­sidipäästöjään, kuten voit lukea Q&A-haastattelusta.

Toki ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvitaan poliittisen tason tahtoa ja määrätietoista etenemistä, toivottavasti tämä näkyy myös innovaatiotuissa. Tukipolitiikalla kun on tutkitusti valtavasti vaikutusta, asiasta kerrotaan lisää Analyysi-palstalla. 

Ilmastonmuutos on koko maailman ongelma. Sen ratkaisemisessa meidän kädenjälkemme on lopulta toivottavasti paljon kokoamme suurempi. 

Lotta Nuotio
päätoimittaja
@nuotiolotta(siirryt toiseen palveluun)