Korona-arjen keskellä uutinen häkellytti: maapallon seisminen tausta­kohina on vaimentunut ihmistoiminnan vähennyttyä. Maa siis värähteli selvästi vähemmän, kun ihmiset ympäri maailman pysyivät pandemiarajoitusten vuoksi kodeissaan. Liikenne, teollisuus ja rakentaminen hiljenivät.

Noihin samoihin aikoihin monessa yrityksessä vallitsi tyrmistys. Tilauskirjat tyhjenivät, asiakkaat katosivat. Tuntui siltä, että tulevaisuus pyyhkiytyi pois, kuten eräs haastateltavistamme toteaa viennin näkymiä käsittelevässä Teema-jutussamme. 

Onneksi ihminen on sopeutuvainen ja kekseliäs. Ensin monessa yrityksessä keskityttiin pelastautumiseen, sitten jo toiminnan kehittämiseen. Jotkut yrityksistä ovat huomanneet kysynnän jopa kasvaneen. Käyrät näyttävätkin tällä hetkellä K-kirjaimelta, osalla yrityksistä kysyntä on noussut mutta toisilla syöksynyt, erot kasvavat. Syksy näyttää synkältä monilla aloilla.

Toisaalta on merkkejä siitä, että kesällä olisi jo käännytty taloudessa yleisesti kohti parempaa. Varovaisen toiveikkaita mielialoja voi myös lukea artikkelissamme tärkeästä vientimarkkinastamme Ruotsista, joka on valinnut korona­strategiassaan meistä poikkeavan linjan. 

Koronarajoitusten iskua viennillemme voi vaimentaa vähemmän suhdanne­herkän palveluviennin roolin kasvu. Sen merkitys on kasvanut valtavasti, etenkin arvonlisällä mitattuna. Aiheesta voit lukea lisää Kovaa kauppapoli­tiikkaa -palstalta. 

Suomella on muutenkin hyvät lähtöasetelmat toipumisvaiheeseen. Maailmalla kysytään puhdasta, kestävää, digitaalista, kierrätettävää, ja tätä kaikkea meillä on tarjota. 

Tulevaisuus ei ole pyyhkiytynyt pois, mutta se on ennennäkemättömän epävarma. Ei kuitenkaan odoteta sitä epävarmoina lähtökuopissa, vaan juostaan kohti tulevaa tanner tömisten.

Lotta Nuotio
päätoimittaja
@nuotiolotta

Lotta Nuotio

Jari Härkönen

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Lotta Nuotio</span></span>04.12.2023

Luetuimmat