Tiivistyneet suhteet Suomen ja Meksikon diplomaattisuhteiden käynnistämisestä tuli lokakuussa kuluneeksi 80 vuotta. Samassa kuussa historiankirjoihin jäi myös merkintä ensimmäisestä pääministeritason vierailusta Suomesta Meksikoon. Pääministeri Juha Sipilän tekemän Team Finland -matkan tavoitteena oli maiden suhteiden syventäminen ja Suomen maineen vahvistaminen vetovoimaisena ja innovatiivisena maana. Viime vuosina maiden välisissä suhteissa on ollut paljon positiivista liikettä. Kauppavaihto Meksikon...

Tiivistyneet suhteet

Suomen ja Meksikon diplomaattisuhteiden käynnistämisestä tuli lokakuussa kuluneeksi 80 vuotta. Samassa kuussa historiankirjoihin jäi myös merkintä ensimmäisestä pääministeritason vierailusta Suomesta Meksikoon. Pääministeri Juha Sipilän tekemän Team Finland -matkan tavoitteena oli maiden suhteiden syventäminen ja Suomen maineen vahvistaminen vetovoimaisena ja innovatiivisena maana.

Viime vuosina maiden välisissä suhteissa on ollut paljon positiivista liikettä. Kauppavaihto Meksikon kanssa on kasvanut ja monipuolistunut. Maassa toimii tällä hetkellä yli 30 suomalaisyritystä. Vuonna 2015 Meksikossa vierailivat sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö että ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka.

Juha Sipilä on ensimmäinen Suomen pääministeri, joka on vieraillut Meksikossa. Vierailu alkoi presidentti Enrique Peña Nieton tapaamisella.
Juha Sipilä on ensimmäinen Suomen pääministeri,
joka on vieraillut Meksikossa. Vierailu alkoi presidentti Enrique Peña Nieton tapaamisella.

Talouden näkymät ovat valoisia

Meksiko on Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) mukaan maailman 15:nneksi suurin talous ja maailman 12:nneksi suurin öljyntuottaja. Maan odotetaan nousevan kymmenen suurimman talouden joukkoon vuoteen 2020 mennessä. Meksikon talous kasvaa noin 2,5 prosentin vuosivauhtia. Vaikka kasvu ei täysin yllä ennusteisiin, Meksikon talouden näkymät ovat valoisat.

Maan merkitys markkina-alueena lisääntyy, talous monipuolistuu ja suorat ulkomaiset investoinnit jatkavat nousuaan. Meksikolla on  verrattaen vähän kaupan teknisiä esteitä ja laaja vapaakauppasopimusverkosto, joka kattaa yhteensä 46 maata. Maailmanpankin Doing Business 2017 -vertailussa Meksiko sijoittui Latinalaisen Amerikan ja Karibian maista korkeimmalle sijalle (47/189).

Nykyhallituksen kärkihankkeina ovat 11 mittavaa reformia, joiden tavoitteena on vahvistaa Meksikon taloutta, uudistaa poliittista ja oikeusjärjestelmää sekä koulutusalaa ja vähentää epätasa-arvoa sekä korruptiota. Käynnissä olevat uudistukset avaavat mahdollisuuksia suomalaisyrityksille useilla eri sektoreilla. Muun muassa energiasektori, vihreä talous ja tieto- ja viestintäteknologia sekä koulutussektori ovat aloja, joilla suomalaiselle osaamiselle ja kokemukselle on kysyntää Meksikossa.

Yksityisautoilun haittoja pyritään kaupungissa pienentämään Hoy no Circula -ohjelmalla, joka rajoittaa auton käyttöä eri viikonpäivinä auton rekisterinumeron mukaan.
Yksityisautoilun haittoja pyritään kaupungissa pienentämään Hoy no Circula -ohjelmalla, joka rajoittaa auton käyttöä eri viikonpäivinä auton rekisterinumeron mukaan.

4g-verkko tekee tuloaan

Vierailullaan pääministeri Sipilällä oli mukanaan erityisesti telekommunikaatioalan yrityksistä koostuva valtuuskunta, jota johti Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri. Meksiko on parhaillaan purkamassa monopoleja ja toteuttamassa lähes koko maan kattavaa 4G-laajakaista­verkkoa.

Laajakaistaverkon tavoitteena on taata Meksikon hiljattain maan perustuslakiin kirjaama oikeus internet-yhteydestä ja palveluiden saatavuudesta. Verkko tulee edistämään myös yhteiskunnallista tasa-arvoa lisäämällä esimerkiksi koulutus-, terveys- ja viranomaispalveluiden saatavuutta syrjäisimmillä ja vähiten kehittyneille alueilla. Niin sanottu Red Compartida -verkko toteutetaan open access -periaatteella, jonka mukaisesti verkon haltija ei itse tarjoa palveluita, vaan verkosta myydään kapasiteettia operaattoreille. Mallin odotetaan mahdollistavan uusia innovaatioita ja nostavan Meksikon telekommunikaatioalan kärkimaiden joukkoon.

Team Finland palvelee Meksikossa.
Team Finland palvelee Meksikossa.

Yölennolla Meksikoon

Yölennolla Argentiinasta Meksikoon saapuneen pääministeri Sipilän ohjelma oli kiireinen. Virallinen osuus alkoi Meksikon presidentti Enrique Peña Nieton tapaamisella. Meksikon hallituksen edustajista pääministeri Sipilä tapasi myös valtiovarainministeri José Meaden, viestintä- ja liikenneministeri Gerardo Ruiz Esparzan sekä puolustusministeri Salvador Cienfuegosin. Ohjelmassa oli lisäksi useita yritystapaamisia sekä puhetilaisuus telekommunikaatioalan konferenssissa (3rd Latin America Spectrum Management Conference). Tiukan vierailuohjelman läpi­vieminen 22 miljoonan asukkaan Méxicossa vaati tarkkaa suunnittelua ja aikataulutusta.

Tapaamisissa nousi esiin monipuolinen kiinnostus yhteistyön tiivistämiseen Suomen kanssa sekä suomalaiseen osaamiseen. Yhteisiä intressejä todettiin muun muassa rauhanturvaajien koulutukseen sekä yhteistyöhön kyberturvallisuussektorilla, energia-alalla, ympäristö- ja ilmastokysymyksissä, metsäsektorilla, telekommunikaatioalalla sekä koulutusalalla.

Vierailu näkyi laajasti myös Meksikon tiedotusvälineissä. Moni lehti kirjoitti Suomen pääministerin tavanneen presidentti Peña Nieton ja Suomen olevan kiinnostunut Meksikon reformeista sekä suomalaisyritysten olevan valmiita sijoittamaan meksikolaishankkeisiin.

kauppapolitiikka-meksiko-05

Työ jatkuu

Suurlähetystöllä ja Finpron Meksikon-toimistolla työ jatkui pääministerin paluulennon lähdettyä kohti Helsinkiä. Pääministeri Sipilän Team Finland -matka oli onnistunut, ja sen aikana nousi esiin monia konkreettia aloitteita, joita lähdetään aktiivisesti seuraamaan ja työstämään viranomaisten ja yritysten kanssa.

Suomen ja Meksikon diplomaattisuhteita juhlitaan vielä ensi vuonnakin, kun diplomaattisuhteet käynnistäneen ystävyyssopimuksen ratifioinnista tulee 80 vuotta. Ensi vuonna maita yhdistävät myös historialliset merkkitapahtumat, kun Suomessa juhlitaan 100-vuotista itsenäisyyttä ja Meksikossa 100-vuotista perustuslakia.

Suomen Meksikon-suurlähetystössä Suomi 100 -vuoden temaattinen painopiste on ympäristö. Edustusto toteuttaa juhlavuoden ohjelmaa yhteistyössä meksikolaisten toimijoiden kanssa. Myös ympäristösektorilla avautuu merkittäviä mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. ›‹

 

Hanna Gehör, Team Finland -koordinaattori, México

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat