Siirry sisältöön
Haku
27.9.2021 Pääkirjoitukset

Läsnäolon voima

Lotta Nuotio
Päätoimittaja Lotta Nuotio katsoo kohti kameraa.

Vaikka Kauppapolitiikka on ilmestynyt koko korona-ajan, on pandemia aiheuttanut päänvaivaa meillä toimituksessakin. Erityisesti siksi, että emme ole päässeet paikan päälle. Mietimme, miten saada läsnäolon tuntua juttuihin, jotta ne olisivat mahdollisimman kiinnostavia ja luettavia. Kauppapolitiikkaan on aiemmin tehty reportaaseja esimerkiksi vienninedistämisvierailuilta maailman eri markkinoille.

Ulkomaille ei tätä lehteä tehdessä oikein vieläkään ollut asiaa, joten päätimme lähteä paikan päälle Suomessa, etsimään vientiä maakunnista. Mitä toimituspäällikkömme matkalta löysi, siitä voit lukea mielenkiintoisesta reportaasista Teema-sivuiltamme. Maakuntiin matkaamisen hyödyn viennillemme on huomannut myös vakikolumnistimme Nina Vaskunlahti.

Suomen edustustot henkilökuntineen ovat olleet koko koronapandemian ajankin läsnä maailmalla ja seuranneet kehitystä sieltä käsin. Erityisen tärkeää paikan päällä olo on nyt, kun elvytetään. Edustustomme Euroopassa on valjastettu etsimään mahdollisuuksia, joihin suomalaisyritykset voivat EU:n elvytyspaketissa tarttua.

Monet haastateltavat tuovat tässä lehdessä esiin, kuinka yrityksillä on vaikeuksia löytää ja palkata osaavaa työvoimaa. Vaikka etätyö on mahdollistanut paljon, ei se korvaa läsnäolon aikaansaamaa vuorovaikutusta. Ei myöskään ulkomaalaisten osaajien saamista Suomeen. Heiltä kun leviää lisää kansainvälistä osaamista myös suomalaisiin työntekijöihin.

Näinä monikanavaisina etäpalavereiden ja multitaskaamisen aikoina on hyvä muistaa läsnäolo myös meissä itsessämme. Keskittynyt ja rauhallinen tekeminen on myös tuottavampaa kuin pikainen säntäily ja jatkuvat keskeytykset palaveriputkissa. Toivottavasti pääsemme pian etäelämästä taas nauttimaan aidon läsnäolon voimasta, niin lehden toimittamisessa kuin kansainvälisessä kaupassakin.