Lottovoittajien maa
Helsingin Sanomien (16.8.) teettämän gallupin mukaan 67 prosenttia suomalaisista oli väitteestä samaa mieltä. Tästä voisi päätellä meidän suomalaisten olevan suhteellisen tyytyväisiä oloomme.
Olemme kuitenkin hyviä myös itsekritiikissä. Kielteisten kotimaisten talousuutisten virta tuntuu olevan jatkuva. Asioiden heikosta tilasta ollaankin kovin yksimielisiä. Tautiin tarjotut lääkkeet sen sijaan vaihtelevat voimakkaasti.
Esillä on näkökantoja, joiden mukaan meidän kannattaa kääntää katseemme sisäänpäin ja sulkea rajamme. Keskittyä itseemme. Toinen koulukunta näkee asia juuri päinvastoin. Vain avoin Suomi, joka houkuttelee ulkomaista työvoimaa ja investointeja, voi pärjätä. Keskustelu on hyvästä. Vihapuheet ja teot eivät sen sijaan ole hyväksyttäviä.
Lehden VIP-vieras ulkoministeri Timo Soini ottaa sivulta 14 alkavassa jutussa voimakkaasti kantaa avautumisen ja maailmalle menemisen puolesta: ”Meidän leipä on maailmalla. Jos täällä passaamme toisiamme, ollaan pian takaisin keräily- ja vaihdantataloudessa”.
Ulkoministerin pyrkimyksiä edistetään monella rintamalla. Yksi niistä on kauppapolitiikka. Kriitikoiden moitteista huolimatta EU:n ja Yhdysvaltojen neuvottelema kauppasopimus (TTIP) olisi toteutuessaan tärkeä juuri pienille ja keskisuurille yrityksille, joilla on rajallisten resurssien takia ongelmia markkinoillepääsyn kanssa. Sivuilta 6–8 löytyy katsaus käynnissä oleviin kauppaneuvotteluihin.
Edellisessä lehdessä käytin sanontaa: kaikki loppuu aikanaan. Niin on tullut päätökseen hieno aikani tämän lehden päätoimittajana. Syyskuun alusta lähtien toimin ulkoministeriön viestintäosaston Eurooppa- ja lähialueviestinnän yksikönpäällikkönä. Haluan toivottaa seuraajaani Saana Halisen lämpimästi tervetulleeksi jatkamaan Kauppapolitiikka-lehden yli 80-vuotista historiaa!