Myönnän, että joskus etätyöaamuina työn aloitus vähän viivästyy, kun jumitun kuuntelemaan Ylen Ykkösaamua. Erityisesti mieleen jäi talous­nobelisti Bengt Holmströmin haastattelu ja hänen ajatuksensa, että talouden uudelleen käynnistämiseksi on päästävä pelosta. Pelko uhkaa talouden elpymistä, jos ihmiset eivät uskalla käydä töissä, kaupoissa tai käyttää palveluita.

Holmströmin ajatus sai miettimään asiaa toiselta kantilta. Koronavirus rajasi meidät hetkessä ulos normaalista elämänpiiristämme, se on pelottava kokemus. Saisiko pelko meidät oikeasti ymmärtämään, miten luonnon asettamat rajat vaikuttavat meihin kaikkiin? Voisiko tässä olla siemen maailman muutokseen?

Teema-juttumme käsittelee tätä suurta kysymystä ja pohtii esimerkiksi havahtumista ilmastonmuutoksen torjuntaan. Maailman resurssien tuhlaamista on vältettävä tehostamalla ja älykkäämmillä järjestelmillä, tässä suomalaisyritykset voivat olla vahvasti mukana korkean teknologian ja vahvan osaamisen kautta. 

Pelko ei onneksi Suomea alkushokin jälkeen lamauttanut. Uusia ratkaisuja ovat etsineet niin yksittäiset ihmiset, julkinen sektori kuin yrityksetkin, joista moni sopeutti nopeasti toimintaansa poikkeusaikaan erilaisin ratkaisuin. Yhden yrityksen korona-ajan kokemuksista voit lukea Teema-osuudestamme. 

Koska talous on saatava toipumaan koronasta nopeasti, maksoi mitä maksoi, on monen suhtautuminen velanottoon muuttunut. Analyysimme pohtiikin eroja hyvän ja pahan velan välillä. Markkinat-palstalla kerromme eri puolilta maailmaa, miten valtiot ovat vastanneet koronan talousvaikutuksiin. 

Puheenvuorossa muistutetaan myös toisesta merkittävästä kehityskulusta: Brexit ei ole kadonnut mihinkään ja Irlannilla on siinä oma lehmä ojassa. Mutta veikö korona sen ojasta allikkoon? 

Pelko täytyy voittaa, mutta ehkä se saa meidät toimimaan uudella kestävällä tavalla ja muuttamaan suuntaa. Korona muutti maailman, ja toivottavasti maailma nyt todella muuttuu. 

Lotta Nuotio
päätoimittaja
@nuotiolotta

Lotta Nuotio

Jari Härkönen

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Lotta Nuotio</span></span>04.12.2023

Luetuimmat