Siirry sisältöön
Haku
25.9.2023 Turvallisuus

Näkyykö Nato-jäsenyys ulkomaisissa investoinneissa? 

Tässä vaiheessa en voi vielä osoittaa, että liittyminen olisi vaikuttanut jonkin yrityksen investointipäätökseen, sanoo Janne Kari.

Ulkoministeriö
Janne Kari

”Ulkomaiset investoinnit ovat hyvin pitkä­jänteisiä prosesseja, joiden yhteydessä yhtiöt tekevät strategisia pohdintoja. Jos ne johonkin maahan sijoittuvat, niiden aikomus on pysyä ja kehittyä kohdemaassa kymmeniä vuosia.

Keskeisiä tekijöitä, jotka johtavat yritysten sijoituspäätöksiin ulkomaille, ovat maan tunnettuus ja luotettavuus sekä henkilökohtaiset verkostot.
Nato-jäsenyys on edistänyt kaikkia näitä ja on yksi Suomeen liittyvistä perustekijöistä. En usko, että ulkomaisissa yrityksissä oltiin yllättyneitä Suomen liittymisestä.

Jäsenyys tulee esiin keskusteluissa mahdollisten ulkomaisten investoijien kanssa ja on varhaisia merkkejä, että on tapahtumassa myönteisiä asioita. Liittyminen on kuitenkin vielä tuore asia, enkä voi tässä vaiheessa osoittaa konkreettisesti, että juuri se olisi vaikuttanut jonkin yrityksen investointipäätökseen.

Suomella on paljon valtteja investointiympäristönä. Nostan esiin erityisesti syväteknologiaan perustuvat deep tech -alueet kuten kvanttilaskennan, 6G:n ja tekoälyn. Niillä on kysyntää maailmalla. Lisäksi suomalainen työvoima on arvostettua ja osaamisen taso korkea, maa on stabiili. Meillä on hyviä tekijöitä investointien edistämiseen.

Monilla toimialoilla sijoittumispäätökset ovat tyypillisesti pääomavaltaisia, kun ict-sektorilla ne ovat usein osaamisperusteisia. Tärkeää on, että saamme edistettyä ulkomaisten osaajien tuloa Suomeen, erityisesti ict-sektorin yritykset ovat pitäneet sitä oleellisena kehityskohteena. Se on tärkeää myös suomalaisille sekä täällä jo oleville ulkomaalaisille kasvua hakeville yrityksille.

Suomen maine on erinomainen. Meidän pitää sitä edelleen kehittää ja levittää.”

Janne Kari
Janne Kari
Toimialajohtaja
Janne Kari on toimialajohtaja, ICT, Invest in Finlandissa, joka on osa Business Finlandia.