Irlannilla on brexit-neuvotteluissa kirjaimellisesti oma lehmä ojassa. Sopimukseton ero veisi lehmän allikkoon, suurlähettiläs Raili Lahnalampi kirjoittaa.

Irlannin maataloustuotteiden viennistä merkittävä osa menee Iso-Britanniaan – ja cheddarjuustoa ei juuri muualla syödäkään kuin näillä saarilla. Lihatuotteista naapuriin menee puolet. Pienistä ja keskisuurista yrityksistä valtaosa on maaseudulla ja nämä yritykset työllistävät yksityissektorin työntekijöistä jopa 70 prosenttia. 

Maaseudulla siis ahdistaa. Moni viljelijä, mutta myös hotellin ja ravintolan pitäjä on riippuvainen brittimarkkinoista. Maataloudella on pieni rooli bkt:ssä, mutta politiikassa sitä ei voi ohittaa. Suureksi huoleksi on noussut myös kalastus. Vaikka luottamus palaisi ja kauppasopimus UK:n kanssa saataisiin aikaan, tuovat tullit ja tarkastukset hidasteita tuoretavaroiden vientiin.

Brexit oli Irlannille ”onni onnettomuudessa”. Kovaan brexitiin valmistautumisen ansiosta Irlannin talous ja yrityskenttä oli iskukunnossa koronavirusepidemia alkaessa. Viranomaisyhteistyötä oli viilattu ja ruuan tuotantoketjuja ja varastointikapasiteettia vahvistettu. Budjetissa oli puskurirahaa ja yritysten resilienssi hyvä. 

Kovan brexitin oli arvioitu supistavan Irlannin taloutta seitsemän prosenttia vuoteen 2030 mennessä. COVID-19 supistaa sitä jo tänä vuonna 10 prosenttia ja tuo jopa 30 miljardin budjettivajeen. Hyvästä lähtötilanteesta ja puskurista huolimatta brexit-COVID-19-yhdistelmä on koetinkivi erityisesti pk-yrityksille matkailu- ja palvelualoilla. Brexit-valmistelu onkin nyt osa laajempaa koronavirusstrategiaa.

Euroopan vientivetoisin talous – vienti 80 prosenttia bkt:stä, 180 maahan – nojaa globaalitalouden kehitykseen. Epävarmuus kuitenkin jatkuu. Moni yritys joutuu sulkemaan ovensa lopullisesti. Irlannin talouden varaventtiili, eli nuorison maastamuutto, ei toimi rajoitusten maailmassa. 

Veijarilla on aina jokeri taskussa. Pelko ei saa voittaa. 

Brittien uskotaan syövän vastakin cheddaria ja tuontilihaa. Merkittävät talouden veturit – lääketeollisuus ja IT-sektori – kasvattanevat koronakriisin jälkeen maailmanmarkkinoitaan. Suomelle erityisesti IT-sektorin yhteistyö on mahdollisuus – aina digi-etätöistä kyberturvallisuuteen. 

Irlanti osaa EU-kuviot ja tuntee naapurinsa. Heillä – kuten meillä Venäjän suhteen – on kokemusta briteistä. Sille on nyt tilausta. Koronavirus vie kaiken huomion, mutta brexit-kello käy. Hyvin junaillun erosopimuksen toimeenpano on kesken. Oppia voisi ottaa irlantilaisesta hurley-pelistä, jossa voi käyttää keppiä, käsiä, jalkoja – ja aivoja. Nyt kannattaisi kilauttaa irkkukaverille. 

Raili Lahnalampi

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Lotta Nuotio</span></span>04.12.2023

Luetuimmat