Neuvottelujen taustalla vaikutti Yhdysvaltojen halu ­päivittää maiden välinen aiempi vapaakauppasopimus Nafta, jota presidentti Donald Trump on arvostellut painokkaasti. EU:n näkökulmasta sopimuksen anti on kaksijakoinen. Yhtäältä sopu Pohjois-Amerikassa on yritysten kannalta parempi kuin ei sopua lainkaan. Pahinta olisi ollut Yhdysvaltojen vetäytyminen Naftasta ilman ­uutta sopimusta. Toisaalta vaikka valtaosa Naftasta säilyy ennallaan, USMCA sisältää myös elementtejä, jotka...

Neuvottelujen taustalla vaikutti Yhdysvaltojen halu ­päivittää maiden välinen aiempi vapaakauppasopimus Nafta, jota presidentti Donald Trump on arvostellut painokkaasti.

EU:n näkökulmasta sopimuksen anti on kaksijakoinen. Yhtäältä sopu Pohjois-Amerikassa on yritysten kannalta parempi kuin ei sopua lainkaan. Pahinta olisi ollut Yhdysvaltojen vetäytyminen Naftasta ilman ­uutta sopimusta. Toisaalta vaikka valtaosa Naftasta säilyy ennallaan, USMCA sisältää myös elementtejä, jotka pikemminkin rajoittavat kuin vapauttavat kauppaa.

Erityisesti autoja koskevien alkuperäsääntöjen tiukentumista pidetään kauppaa rajoittavana tekijänä, joka vaikuttaa globaaleihin tuotantoketjuihin. Uutena elementtinä sopimuksessa on velvoite informoida muita USMCA-osapuolia aikeista käynnistää vapaakauppasopimusneuvottelut ei-markkinatalousmaan kanssa kolme kuukautta ennen neuvottelujen käynnistämistä.

USMCA:n konkreettisia vaikutuksia voidaan kuitenkin arvioida vasta sitten, kun sopimus on tullut voimaan. Näillä näkymin Yhdysvaltojen kongressi käsittelee sopimusta aikaisintaan kevättalvella.

Ulkoministeriö

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Pekka Numminen</span></span>25.03.2024

Luetuimmat