Siirry sisältöön
Haku
25.3.2024 Yritykset

Raskaan teollisuuden päästöt leikkuriin 

Suomalaisen Coolbrookin ratkaisulla raskaan teollisuuden hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää globaalisti jopa kolmanneksen.

Matti Välimäki Risto Vauras

Raskaassa teollisuudessa, esimerkiksi kemikaalien, raudan, teräksen ja sementin valmistuksessa tarvitaan erittäin korkeita, jopa 700–1700 asteen lämpötiloja. Prosesseissa käytetään yleensä fossiilisia polttoaineita. 

Coolbrookin toimitusjohtaja Joonas Rauramo kertoo, että tilanne on muuttumassa. Yrityksen kehittämällä sähköisellä turbokoneteknologialla päästään nyt vastaaviin lämpötiloihin. 

– Sähkömoottorin pyörittämät lavat kiihdyttävät kaasun, vaikkapa ilman, korkeaan nopeuteen, ja sitten nopeutta lasketaan äkillisesti. Kaasu kuumenee, minkä jälkeen se johdetaan teolliseen prosessiin. Eli sähköenergia muuttuu liike-energiaksi ja sitten lämpöenergiaksi, Rauramo kuvailee.  

Hän lisää, että teknologialla päästään myös paljon parempaan hyötysuhteeseen, kuin vaikkapa vihreää vetyä käyttämällä. 

Coolbrookin sähköinen reaktori mahdollistaa sähköisen höyrykrakkauksen kemian- ja petrokemianteollisuudessa. Teknologialla, jonka esimerkiksi Financial Times valitsi ”Technology Champ” 2022 -listauksessaan vuoden johtavaksi teolliseksi tuotantoinnovaatioksi, voi olla globaalisti valtava merkitys. 

– Olemme laskeneet, että ratkaisujemme avulla raskaan teollisuuden hiilidioksidipäästöjä pystytään vähentämään globaalisti jopa 30 prosentilla. 

Muutoksen vauhti voi yllättää 

Coolbrookin teknologian kaupallistaminen on alkanut. Ensimmäisiä sopimuksia teollisen kokoluokan toimituksista asiakkaiden tuotantolaitoksille on luvassa jo tänä vuonna.  

– Prosessien sähköistäminen vaatii tietenkin investointeja, isolta tehtaalta noin sata miljoonaa euroa, mutta liikkeelle voi lähteä myös vähitellen. Tehtaan tuotanto­prosesseista 10–20 prosenttia voidaan sähköistää varsin helposti. 

Joonas Rauramo veti aikaisemmin Fortumin tuulivoimabisnestä. Hän on todistanut aitiopaikalta jo yhtä suurta teknologista murrosta. 

– Muutos voi vaikuttaa aluksi hitaalta, mutta sitten se saattaakin tapahtua voimalla, joka yllättää kaikki. 

Coolbrookin ratkaisu juontuu 30 vuoden taakse, raketti-insinöörien keksintöihin. Yhtiö on kehittänyt teknologiaa yli kymmenen vuotta ja tekee nykyisin yhteistyötä globaalien suuryritysten kanssa. Yhtiön teollisen mittakaavan pilottilaitos toimii Hollannissa. 

Työn merkityksellisyys on tärkeää 

Rauramo arvioi liikevaihdon kasvavan kymmenestä miljoonasta parissa vuodessa 100 miljoonaan ja nousevan miljardiluokkaan jo vuosina 27–28. Yritys työllistää Suomessa, Isossa-Britanniassa, Hollannissa ja Intiassa nyt noin 70 henkeä, mutta toimitusjohtajan mukaan vuosikymmenen lopussa jo tuhansia. 

– Rekrytointi on ollut helppoa. On ollut hienoa nähdä, miten alan parhaita osaajia uravaiheesta riippumatta ei motivoi pelkkä palkka. Tärkeintä on merkityksellisyys ja mahdollisuus hyödyntää osaamista puhtaan teollisuuden vallankumoukseen.