Siirry sisältöön
Haku
23.3.2020 Pääkirjoitukset

Rauhaa ja vapaata kauppaa

Lotta Nuotio Jari Härkönen
Päätoimittaja Lotta Nuotio katsoo kohti kameraa.

Erään vuosia sitten haastattelemani runoilijan sanat jäivät mieleeni. Hän pohdiskeli, miksi maailmanhistoriaa tavataan jaotella sotien mukaan, miksi emme puhuisi toisesta tai kolmannesta maailmanrauhasta? Yksinkertaista mutta samaan aikaan mieltä kääntävää. 

Lähestymistapaa voisi soveltaa viimeaikojen kauppapolitiikkaan. Nyt ensimmäisenä tulevat mieleen kauppasodat, tuontitullit, brexitin kaupalle aiheuttamat hankaluudet, maailmankauppajärjestö WTO:n ongelmat ja tätä kirjoittaessa erityisesti koronaviruksen maailmantaloudellekin aiheuttamat ongelmat. 

Nämä todelliset ongelmat ovat usein huomion ja uutisotsikoiden arvoisia, mutta ne peittävät helposti alleen kaiken sen mikä toimii. ”Kaupparauhasta” saa harvoin vetäviä otsikoita. Silti valtaosassa maailmaa vallitsevat toimivat, kansainvälisen kaupan rakenteet ja kauppa käy. Globaali talous siis paljolti toimii ja toivottavasti koronaviruskin saa sen takeltelemaan vain hetkellisesti. Asiantuntijan arvion viruksen vaikutuksista kansain­välisiin arvoketjuihin voit lukea tämänkertaisesta Isosta kysymyksestä.

Huomion keskittyminen kielteiseen pätee myös WTO:n riitojenratkaisuelimen halvautumiseen. Valitettavaa ja huolestuttavaa. Silti aivan valtaosa järjestelmän säännöistä pätee ja niitä noudatetaan edelleen, siitä voit lukea aihetta käsittelevästä ”Kovaa kauppapolitiikkaa” -jutustamme. 

EU on jatkanut työtään kaupparauhan rintamalla ja se auttaa suoraan suomalaisyrityksiäkin. Tämä käy ilmi jutustamme lapualaisyrityksen tekstiilikaupasta Japaniin. Sitä lukiessa nousee mieleen ajatus, miten kansainvälisen kaupan ansiosta tapahtuvat kulttuurien väliset kohtaamiset lisäävät ymmärrystä toisesta ja muiden toimintatavoista, mikä puolestaan vähentää jopa riskiä konflikteihin. 

Kansainvälinen kauppa on kiistatta lisännyt hyvinvointia ja nostanut valtavasti ihmisiä köyhyydestä. Sitä koskevilla sopimuksilla saadaan myös yhä useampia mukaan tiukempiin ympäristö- ja ilmastostandardeihin. Tämä kaikki edesauttaa rauhaa. Tiivistetysti omaa juttuamme lainaten: Kauppasodilla pyritään ajamaan omaa etua, mutta kaupparauhasta hyötyvät kaikki.