Siirry sisältöön
Haku
24.4.2024 Yritykset

Sähkövarastoilla suojaa hintapiikeiltä

Sähkön hinta heiluu markkinoilla vahvemmin kuin minkään muun hyödykkeen. Hinnan muutokset saattavat olla päivän sisällä jopa kymmentuhatkertaisia.

Sami Laakso Vesa Tyni

”Cactos Oy asentaa kiinteistöihin sähkövarastoja, jotka antavat asiakkaillemme suojaa hinnan vaihtelua vastaan. Varastoja voidaan ladata automaattisesti, kun hinta on halpa ja vapauttaa, kun sähkölle on eniten käyttöä ja se on kallista. Lisäksi niillä voidaan varmistaa varavoiman saanti.

Samalla nämä eri kiinteistöissä olevat varastot toimivat yhdessä suurena virtuaalisena akkuna kantaverkkoyhtiön reservimarkkinoiden tarpeisiin. 

Kun yhtiö perustettiin vuonna 2021, aloitimme sähkövarastojen tuotannon käyttämällä käytettyjä Teslan akkuja. Kierrätetyt akut sopivat tähän tarkoitukseen hyvin, ne olivat laadukkaita ja halvempia kuin uudet. Uusien rautafosfaattiakkukennojen hinnat ovat sen jälkeen pudonneet roimasti. Nyt niistä valmistetut laitteet ovat jo halvempia kuin kierrätysakkulaitteet, joten tällä hetkellä tuotantomme on valtaosin niistä rakennettuja.

Tarjoamme sähkön varastointia palveluna, joka on asiakkaille helppoa. Asiakkaat maksavat kuukausimaksun ja me vastaamme laitteista, niiden operoinnista sekä rahoituksesta. 

Sähkövarastoja hankkivat muun muassa kiinteistöt, teollisuuslaitokset ja maatilat. Iso asiakasryhmä ovat logistiikkakeskukset, joilla on sähkökäyttöisiä trukkeja ja ajoneuvoja.

Kysyntä on ollut kovaa. Viime tilikaudella viisinkertaistimme liikevaihtomme ja odotamme kehityksen jatkuvan samaan suuntaan. Uskomme jatkossa iso osa kasvusta tulee Suomen ulkopuolelta, ensivaiheen kohdemarkkinoita ovat Hollanti, Baltia ja Ruotsi.

Näemme paljon potentiaalista kysyntää, sillä monessa maassa sähköverkko on paikoin kantokykynsä rajoilla. Esimerkiksi Hollannissa uutta liittymää voi joutua odottamaan useita vuosia ja sähkövarasto voi olla ainoa vaihtoehto, jolla saavutetaan sähköautojen latauksen vaatima teho.

Me olemme pääosin tekemisissä keskisuurten yritysten kanssa, joten myynnissä on syytä olla paikalliset kasvot. Kokoamme jatkossakin laitteet Suomessa ja myös operointi voidaan hoitaa täältä. Laitteiden asentaminen toteutetaan kohdemaassa alihankintana. Lisäksi ulkomaisten asiakkaiden rahoitusta varten meidän pitää perustaa uusi rahasto.”

Oskari Jaakkola
Oskari Jaakkola on Cactos Oy:n toimitusjohtaja. Yrityksen alaa on energiavarastojärjestelmien valmistus, asennus ja operointi.