Siirry sisältöön
Haku
21.3.2025 Vapaasti kaupasta Islanti Norja Ruotsi Tanska

Säkerhet och ekonomi går hand i hand i nordiskt samarbete

Den 23 mars firar vi Nordens dag, en dag vars mening är att påminna oss om vikten av samarbete mellan de nordiska länderna.

Ville Cantell Magnus Fröderberg/Norden.org

I den tid av globala utmaningar vi nu lever i är nordisk enhetlighet viktigare än någonsin. Nordisk enhetlighet är också ett centralt tema för Finlands nordiska ordförandeskap i det Nordiska ministerrådet och det utrikespolitiska N5-samarbetet i år. Samtidigt fortsätter vi att driva den nordiska visionen, vars mål är att göra Norden till den mest hållbara och konkurrenskraftiga regionen till och med år 2030.

Säkerhet på frammarsch

En aspekt som har fått ökad tyngd i det nordiska samarbetet är säkerhet.  Genom förändringarna i det geopolitiska läget och Finlands och Sveriges Nato-medlemskap har både möjligheterna till samt behoven av att utöka och fördjupa det säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet ökat. Frågor som civilberedskap och förbättrandet av våra samhällens resiliens mot hybrid och andra liknande hot är ett av Finlands huvudteman under vårt ordförandeskap.

Det är också en fråga där ekonomi och säkerhet går hand i hand. De pågående omfattande investeringarna gällande den industriella transformationen i norr har både en ekonomisk och en central säkerhetspolitisk betydelse. Det är viktigt att vi förbättrar vägar, järnvägar, hamnar och energinätverk på ett sätt som ökar vår underhållssäkerhet i eventuella krissituationer.  

En stark infrastruktur är viktig med tanke på det förändrade säkerhetsläget i Europa.

Finland och Sverige samarbetar i norr

Men nordiskt samarbete är vettigt även ur en ekonomisk synvinkel. Samarbetet mellan Finland och Sverige är ett utmärkt exempel på detta. Våra företag och kompetenser kompletterar varandra för att skapa en starkare och mer hållbar ekonomi i de nordliga regionerna. 

I januari 2025 besökte utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio norra Sverige tillsammans med en rekordstor finländsk företagsdelegation.

I norra Sverige finns det enorma ekonomiska möjligheter, särskilt då det gäller den gröna omställningen. Investingar på cirka 100 miljarder euro planeras för regionen fram till år 2045. Dessa investeringar erbjuder betydande möjligheter för finska företag, särskilt inom bygg-, teknik- och tjänstesektorerna.

De stora industri- och infrastrukturinvesteringarna kräver arbetskraft och arbetstagarnas familjer behöver bostäder, skolor, daghem, hälsovård och restauranger. Detta skapar efterfrågan på en mängd olika tjänster och produkter som finska företag kan erbjuda.

Samtidigt görs investeringar i den gemensammma energiinfrastrukturen. Stamnätverksbolagen Fingrid och Svenska kraftnät bygger tillsammans en kraftledning mellan norra Finland och Sverige.  Projektet, kallat Aurora Line, blir klart under år 2025 och ökar transferkapaciteten från Finland till Sverige med 900 MW och från Sverige till Finland med cirka 800 MW.

Från historia till framtid

Nordiskt samarbete har djupa rötter som sträcker sig tillbaka till 1952, då Nordiska rådet grundades. Genom åren har detta samarbete utvecklats och stärkts, vilket har lett till en ökad integration och samverkan inom områden som ekonomi, kultur, utbildning och miljö.

Samarbetet inom forskning och utveckling har lett till banbrytande teknologiska lösningar, vilket gynnar alla de nordiska länderna, och även hela världen. Klimatförändringen ställer de nordliga regionerna inför stora utmaningar, särskilt gällande målet att bevara den unika arktiska miljön.

Genom att arbeta tillsammans kan vi utveckla hållbara lösningar, som skyddar vår gemensamma natur och säkerställer en hållbar framtid för kommande generationer.

På Nordens dag firar vi inte bara vårt gemensamma arv, utan också vår säkrare, hållbarare och ekonomiskt framgångsrikare framtid.

Ville Cantell
Ville Cantell jobbar som ledande sakkunnig för Norden och Baltikum på utrikesministeriet.