Sopimukseton brexit yhä mahdollinen
Britannian sisäpolitiikka on kuohunut ja kuohuttanut viime viikkoina. Uusia käänteitä on riittänyt.
Britannian ehdotus Irlannin ja Pohjois-Irlannin-rajaratkaisuksi on saatu ja keskusteluja siitä käydään EU:n ja Britannian välillä. EU haluaa, että erosopimus saadaan hyväksyttyä Britanniassa ja Britannia eroaa järjestäytyneesti. EU on valmis tekemään työtä ”24/7” tavoitteen saavuttamiseksi.
EU:n ja Britannian neuvottelurintamalla kaikki vaihtoehdot (järjestäytynyt ero, sopimukseton ero, määräajan pidennys) ovat vielä mahdollisia. Erityisesti sopimuksettoman eron välttämiseen tähtäävän lain, nk. Benn Actin, käsittelyä seuratessa saattoi jäädä vaikutelmaan, että sopimukseton ero on nyt vältetty. Näin ei kuitenkaan ole.
Merkityksellistä on, mitä Britannia lopulta tekee EU:n suuntaan: saadaanko erosopimus hyväksyttyä, pyytääkö Britannia eropäivän lykkäystä tai tapahtuuko sisäpolitiikassa vielä käänteitä, joiden vuoksi se ei pyydä. Mahdollisia kehityskulkuja Britannian sisäpolitiikassa on edelleen useita ja niitä on vaikea ennakoida.
Sopimuksettomaan eroon varauduttava
Sopimukseton ero ei ole EU:n toivoma vaihtoehto, mutta siihenkin vaihtoehtoon on varauduttava. Riski on yhä korkea.
Sopimuksettoman eron tilanteessa Britanniasta tulisi EU:n ulkopuolinen, niin kutsuttu ”kolmasmaa” yhdessä yössä, ilman minkäänlaisia yhteistyöjärjestelyjä tai -sopimuksia. Harva EU:n kauppakumppani on samassa tilanteessa.
Tavaroiden, palveluiden, ihmisten ja pääomien vapaudet lakkaisivat olemassa voimassa kerta heitolla. Kaupasta tulisi kalliimpaa, hitaampaa ja työläämpää ja byrokratia ja paperityö lisääntyisivät. Osapuolet ottaisivat kyllä yksipuolisia, eron haittavaikutuksia lieventäviä toimia käyttöön väliaikaisesti, mutta hyvin harvoilla, aivan kriittisimmillä aloilla.
Tietoa saatavilla paljon
Vaikka poliittinen tilanne Britanniassa on epäselvä, sopimuksettoman eron vaikutukset ovat suhteellisen selvät. Tietoa on saatavilla paljon.
Valtioneuvoston kanslian brexit-nettisivuilta – Tietoa brexitistä(siirryt toiseen palveluun) ja Sopimuksettoman eron vaikutukset yrityksiin(siirryt toiseen palveluun) – löytyy ajankohtaista tietoa ja tiedonlähteitä. Niihin tiivistyy kesästä 2018 saakka valtioneuvostossa tehty varautumistyö.
Sopimuksettoman eron vaikutukset yrityksiin -osioon on koottu aihekohtaisesti tietoa. Sitä löytyy tietoa muun muassa tulleista, tullausmenettelyistä, EU:n vaatimusten mukaisuuden arvioinnista, henkilötietojen siirrosta, työntekijöiden maahantulon ehdoista, pätevyyden tunnustamisesta tai muutoksista arvonlisä- tai valmisteveroihin – niin viennin kuin tuonninkin näkökulmasta.
Sivuilla on yrityksille tarkistuslistoja huomioitavista asioista ja vaadittavista toimista sekä linkkejä lisätietoihin niin Euroopan komission kuin Britannian hallinnon sivuilla.
Varautuminen on kaikkien yhteinen tehtävä. Viranomaiset niin ministeriöissä kuin virastoissakin ovat valmiita vastaamaan kysymyksiin. Asiantuntijoiden yhteystiedot löytyvät samaisilta brexit-sivuilta.
Seuraa myös Twitterissä: @KrisKauppinen, #SopimuksetonBrexit, #BrexitNiksit.