Siirry sisältöön
Haku
9.12.2022 Kauppapolitiikka Chile

Sopimus tuo lisää kauppaa EU:n ja Chilen välille

Uusi kumppanisopimus on kaupan ja investointien osalta yksi EU:n kunnianhimoisimpia.

Eeva Lahti Euroopan unioni

EU ja Chile ovat saaneet päätökseen neuvottelut uudistetusta assosiaatiosopimuksesta, joka tiivistää poliittista yhteistyötä ja vahvistaa taloudellista suhdetta.

Kaupan ja investointien osalta sopimus on kunnianhimoinen ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia eurooppalaisille yrityksille Latinalaisen Amerikan viidenneksi suurimmassa taloudessa. Se lisää markkinoillepääsyä maatalouskaupassa, palveluissa ja investoinneissa, ja päivittää kaupankäynnin säännöt vastaamaan nykypäivän vaatimuksia.

Uuden sopimuksen myötä 99,9 prosenttia EU:n viennistä on tullivapaata, minkä odotetaan lisäävän EU:n vientiä Chileen jopa 4,5 miljardilla eurolla.

Sopimus sitoo Chilen kiinteämmin eurooppalaisiin standardeihin, luo korkean investointisuojan tason, sekä vahvistaa avoimuutta ja liiketoimintaympäristön oikeusvarmuutta. Kestävän kehityksen näkökohdat on sopimuksessa huomioitu kattavasti. Sopimus on myös tässä ajassa tervetullut signaali protektionismia vastaan.

Strateginen kumppani

Chile kuuluu EU:n strategisiin kumppanimaihin. Chile jakaa EU:n arvopohjan ja maalla on unionin kanssa lukuisia yhteisiä tavoitteita, kuten monenkeskisen järjestelmän, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistäminen sekä kauppa ja kestävä kehitys.

EU näkee Chilen keskeisenä vihreän siirtymän kumppanina, aikana jona energia ja raaka-aineet ovat nousseet geopoliittisesti entistäkin tärkeämmiksi. Yhteistyö kaivossektorilla ja jalostuksessa edesauttaaEU:n tuonnin monipuolistamista ja heikentää näin Kiinan strategisten raaka-aineiden tuotannon maailmanlaajuista valta-asemaa. EU suunnitteleekin solmivansa Chilen kanssa myös strategisen raaka-ainekumppanuuden.

Muitakin sopimuksia tulossa

EU:lla viimeistelyä vaille valmiina kaksi muutakin sopimusta Latinalaisessa Amerikassa: Meksikon kanssa niin sanottu globaalisopimus, joka modernisoi nykyisen sopimuksen sekä kauppasopimus Mercosur-talousjärjestön maiden, eli Argentiinan, Brasilian, Paraguayn ja Uruguayn, kanssa.

Sopimukset ovat EU:n kannalta tärkeitä uusien markkinoiden avaamiseksi, toimitusketjujen monipuolistamiseksi ja vihreän siirtymän tarvitsemien raaka-aineiden saatavuuden varmistamiseksi. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on korostanut sopimusten geopoliittista merkitystä entisestään.