”Maailman nurkassa” sijaitsevan Chilen estetiikasta löytyy paljon yhtäläisyyksiä suomalaiseen.

Missä tämä näkyy, Team Finland -koordinaattori Katariina Tervakangas?

Suomi-designia on täällä hyvin esillä ja se saa näkyvyyttä. Ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen, että esimerkiksi Alvar Aalto on niin tunnettu ja arvostettu täällä kaukana Suomesta – Santiagossa on hänen mukaansa nimetty katukin

Onko yhtäläisyyksiä estetiikassa muutenkin? 

Kuten Suomessa myös Chilessä käytetään materiaalina paljon puuta, neulotaan villasukkia, joskin useammin alpakan villasta, sekä arvostetaan kaunista keramiikkaa. Kadulla kysytään usein lastenvaatteista, että mistä ovat kotoisin. Suomalainen tyyli yhdistettynä funktionaali­suuteen kolahtaa. Myös suomalaiset lasten sadevaatteet herättävät kiinnostusta mutta esimerkiksi Santiagossa sataa nykyisin niin harvoin, että menekki ei ehkä olisi kovin suurta. Chilessähän on omasta takaa upeaa designia, myös alkuperäiskansojen käsitöitä. 

Mitkä Suomen muut vahvuudet siellä ovat? 

Niin sanotusti perinteiset suomalaisviejien vahvat alat ovat vahvoja edelleen, kaivos- ja metsäsektori ja näiden ohella digitalisaatio ja myös innovaatioyhteistyö. Viime vuosina kiertotalouden ratkaisut ovat täälläkin nousseet, kierrätys on suorastaan buumi, myös Chile on sitoutunut hiilineutraaliuteen 2050 mennessä. Täällä kupari ja litium ovat merkittäviä, tulevaisuuden panostuksia tehdään vihreään vetyyn.

Onko kierrätysbuumi tuottanut tulosta? 

Vielä on tekemistä, esimerkiksi muovipillit on kielletty, mutta toisaalta kerrostaloista ei löydy kierrätyspisteitä rakennusten yhteydessä. Täällä kerätään ja kuskataan jätettä liikkuviin keräyspisteisiin tai pysyviin kierrätyskeskuksiin. Vielä riittää roskia kerättäviksi ja suomalaisiin ratkaisuihin on selvää kiinnostusta. 

Kannattaako sinne kauas matkata vientiä edistämään?

Chileläiset itse luonnehtivat maataan ”maailman nurkaksi”, ollaanhan täällä vähän etäällä joka paikasta. Silti kannattaa tulla, vaikka on otettu digiloikka siinä missä muuallakin, niin suhteiden luominen kasvotusten ja esimerkiksi kokoontuminen juhlallisuuksiin on täällä todella tärkeää myös liike-elämässä. 

Millaisia juhlallisuudet ovat?

Juhlallisia seremonioita ja gaaloja, jotka voivat olla hyvinkin muodollisia ja joissa pidetään useita puheita. Esimerkiksi allekirjoituksia voidaan myös näin juhlistaa. Liike-elämä on myös hierarkkisempaa kuin Suomessa ja päätökset usein tehdään johdossa. Ylhäältä vihreän valon saaminen on oleellista, ennen kuin alkaa tapahtua. Silti toisaalta kommunikointi voi olla super joustavaa, helppoa ja rentoakin, se on mielenkiintoinen yhdistelmä.

Chile

Väkiluku: 19,7 miljoonaa. 
BKT: 215,9 miljardia euroa.
Tavarakauppa 
Vienti: 334,3 miljoonaa euroa. Päätuotteet: koneet ja laitteet sekä paperi
Tuonti: 157,9 miljoonaa euroa.  
Päätuotteet: raaka-aineet, kuten kupari, elintarvikkeet, kuten viini ja hedelmät
Palvelukauppa 
Vienti: 113 miljoonaa euroa.
Tuonti: 20 miljoonaa euroa.

Lotta Nuotio

Shutterstock

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat