Siirry sisältöön
Haku
9.9.2015 Team Finland Norja

Team Finland -työtä Norjassa

Maanantai

Freelance-toimittaja Petter Brønstad piipahti aamiaiskäynnillä edustustossa. Hän on nuoresta iästään huolimatta paljon kokenut kulttuuritoimittaja, jonka erityisintressi on musiikki.

Petter osallistuu yhdessä 22 muun nuoren toimittajan kanssa ulkoministeriön Suomessa elokuussa järjestämään Foreign Correspondents -ohjelmaan. Ympäri maailmaa tulevat osallistujat saavat perusteellisen esittelyn Suomesta ja suomalaisista.

kauppapolitiikka_3_15_naapurissakaynti_ma1

Illalla suurlähettilään residenssissä Team Finland ja Norjalaissuomalainen kauppa­yhdistys (NOFI) järjestivät yhteisen verkottumistilaisuuden. Mukana oli 30 suomalaisyritysten paikallista edustajaa, heidän norjalaisia kumppaneita sekä kunniakonsuleita. Kerroin heille myös Suomen eduskuntavaalien tuloksista ja uuden hallituksen suunnitelmista.

NOFI on Team Finlandin vakituinen yhteistyökumppani, joka pyrkii toimimaan yhdistävänä linkkinä noin 200 Norjassa toimivalle suomalaiselle tytäryrityksille.

 

 

Tiistai

Aamupäivällä kirjoitin kesätervehdyksen Suomen 23 kunniakonsulille. Tämän merkittävän verkoston kautta Team Finland ja Suomi saavuttavat näkyvyyttä koko Norjassa. Kunniakonsuleihin pyritään pitämään mahdollisimman tiivis yhteys, sillä he toimivat edustuston ”silminä ja korvina” ympäri Norjaa.

Omia paikallisverkostojaan hyödyntämällä he auttavat sekä Team Finlandia että suomalaisyrityksiä huomaamaan mahdollisuuksia ja luomaan kontakteja. Tavoitteena on innostaa konsuleita osallistumaan entistä moni­puolisemmin Team Finland -työhön tarjoamalla heille entistä parempaa taustatukea (esimerkkinä erityinen ”työkalupakki”).

Iltapäivällä tapasin Norjan ulkoministeriössä pohjoisia ja arktisia asioita hoitavia virkamiehiä yhdessä edustuston neuvonantaja Anu Fredriksonin kanssa. Agendalla oli presidentti Niinistön aloitteesta syntynyt Suomen ja Norjan pohjoisten alueiden ja arktinen
kahdenvälinen kumppanuus.

Norjalla on hyvin samankaltainen näkemys kansainvälisestä arktisesta agendasta. Molempien tavoitteena on kestävä, luonnon ja ihmisten erityistarpeita huomioiva talouskasvu pohjoisilla alueilla. Oslossa viime lokakuussa identifioitiin eri ministeriöiden kesken esimerkiksi liikenne- ja logistiikkayhteistyötä. Syksyllä Suomessa keskustelu jatkuu muun muassa raja-alueyhteistyöstä, työvoiman liikkuvuudesta sekä opiskelija- ja tutkimusyhteistyöstä.

 

Keskiviikko

Aamu alkoi aikaisin Lillestrømissä, Oslon esikaupungissa, jossa avattiin 50-vuotisjuhlaa viettävät Nor-Shipping-messut. Norja on meriliikenteen suur­valtoja, ja kyseessä on yksi maailman johtavista meriteollisuuden tapahtumista.

Paikalle oli Norjan kuninkaan, pääministerin ja muiden korkea-arvoisten vieraiden lisäksi saapunut yli tuhat yritystä koko maailmasta. Suomi oli näkyvästi esillä Finpron järjestämän yhteisen Team Finland -paviljongin voimin. Suomalaisia näytteilleasettajia oli noin 50, enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

kauppapolitiikka_3_15_naapurissakaynti_keB

Norjan Team Finland on erityisesti keskittynyt meriteollisuuteen ja infra- sekä rakennus­teollisuuteen. Vaikka investointeja tehdään tällä hetkellä harkiten öljyn hinnan takia ja vallitseva markkinatilanne vaikuttaa laivanrakennustilauksiin, etsivät öljy- ja kaasu­yritykset sekä telakat koko ajan yhteistyökumppaneita.

Paikallinen läsnäolo ja hyvä verkottuminen ovat erittäin tärkeitä Norjassa, ja Nor-Shippingin kaltaisia mahdollisuuksia on opittava käyttämään maksimaalisesti hyödyksi.

Illan päätteeksi Finpro ja suurlähetystö isännöivät yhteisen verkottumistilaisuuden suurlähettilään residenssissä.

 

 

Torstai

Vuorossa oli Team Finlandin ydinryhmä kokoontuminen. Noin kuusi kertaa vuodessa kokoontuvaan ryhmään kuuluu suurlähetystön ja Finpron lisäksi Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti (Finno), Norjan suomalaispappi ja
kunniapääkonsuli Christian Bjelland. Tällä porukalla suunnitellaan yhdessä Team Finland -vuoden toiminta ja pyritään varmistamaan se, että kaikki mahdolliset synergiaedut otetaan huomioon tilaisuuksia järjestettäessä.

Tällä kertaa keskityttiin tulevan syksyn ohjelman alustavan läpikäynnin lisäksi aivoriiheen koskien Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden juhlistamiseen Norjassa.

Iltapäiväkahvit juotiin yhdessä suomalaisen Roadscanners -yrityksen edustajan kanssa. Yritys auttaa norjalaisia muun muassa tiestön kunnossapidon ja suunnittelun kanssa tarjoamalla korkeatasoisia ”tielääkäripalveluja”. Se on onnistunut hyvin Norjan markkinoilla. Pysyvä läsnäolo oman tytäryhtiön kautta on ollut tärkeä osa menestysreseptiä.

 

 

Perjantai

Viikon päätteeksi käytiin yhdessä Finpron Antti Mäkikyrön ja suurlähetystön kaupallinen ja lehdistöneuvos Erja Karkkosen kanssa Haldenissa, reilun tunnin ajomatkan päässä Oslosta etelään.

Kiitimme eläkkeelle jäävää, monivuotista Suomen kunniakonsuli Eilert Vikeslandia sekä nimitimme uuden kunniakonsulin, Øystein Backin.

kauppapolitiikka_3_15_naapurissakaynti_pe1

Samalla käytettiin tilaisuus hyväksi ja tavattiin kaupunginjohtaja Thor Edquist ja vierailtiin energiatutkimuslaitoksella (IFE) sekä Norske Skogin paperitehtaalla. IFE:llä on mittavaa yhteistyötä suomalaisten kanssa erityisesti ydinvoiman ja turvallisuuden aloilla. Norske Skogin tehtaalla on puolestaan peräti kolme suomalaista paperikonetta.

Myös suunnistus yhdistää haldenilaisia ja suomalaisia: alueella on asunut ja harjoitellut suomalaisia suunnistajia, jotka viihtyvät hyvin Haldenin kumpareisessa ja talvisin vähälumisessa maastossa.