Siirry sisältöön
Haku
8.3.2018 Vapaasti kaupasta

Business Finland tuli – ulkoministeriö on valmiina

Markku Keinänen, alivaltiosihteeri

Business Finlandista on käyty paljon keskustelua. Ajoittain on kuitenkin jäänyt huomaamatta se hyvä työ, mitä Finpro, Tekes, suurlähetystöt ja pääkonsulaattimme ovat kentällä yritysten eteen tehneet sekä se, kuinka Team Finland -talolla, maakunnissa ja ulkoministeriössä on hallitusohjelman tavoitteita määrätietoisesti ajettu.

Finpron henkilöstölle on nostettava pipoa siitä, ettei meno ole muutoksen keskellä hyytynyt. Ulkoministeriön henkilöstölle on puolestaan kumarrettava siitä, ettei se ole antanut Finpron ja ulkoministeriön ulkomaanverkkojen fuusiointikeskustelun tiimellyksessä heiteltyjen epäilyjen haitata vienninedistämistyötä.

Yritysten palveleminen on osa ulkoministeriön strategiaa. Työ on palkitsevaa, ja tähän on sitouduttu. Lähettiläät ovat ottaneet uuden tehtävänsä Team Finlandin maajohtajina hyvin vastaan. Monet lähettiläät käyttävät viennin edistämiseen jo suuren osan työajastaan. Ovia on avattu tiuhaan tahtiin.

Julkisuudessa on painottunut uuden hallinnon rakentaminen, kun taas konkreettiset tulokset eivät ole ylittäneet uutiskynnystä. On monta positiivista yritystarinaa ja maailmalla monta ratkaistua ongelmaa. Viime vuonna järjestettiin lähes 40 korkean tason Team Finland -vierailua, annettiin kentällä neuvontaa yli 6 500 yritykselle ja aktivoitiin 2 000 yritystä markkinoiden mahdollisuudet -tietokannassa. Kasvuohjelmissa oli mukana yli 
1 500 yritystä. Esimerkiksi metsäohjelmassa mukana olleiden yritysten sahatavaravienti Kiinaan on moninkertaistunut kasvuohjelman aikana.

Finpron ja Tekesin fuusion myötä innovaatioiden rahoittaminen on kiinteä osa yritysten kansainvälistymisen tukemista. Ekosysteemit korostuvat. Kasvun ja kansainvälistymisen kaari saadaan palveluissa yhtenäiseksi, ja päällekkäisyyksiä puretaan. Business Finlandin ulkomaanverkosto vahvistuu.

Business Finland ja ulkoministeriö jatkavat yhteistä suunnittelua resurssien kohdentamisessa. Kun resurssit ovat niukat, niin yhteistoiminnalla ja yhteisillä tavoitteilla saadaan lisää tehoa. Ulkoministeriössä odotetaankin nyt pääsyä verkoston yhteiseen asiakkuushallintajärjestelmään.

Team Finland on verkosto. Finpron ja Tekesin palvelut ovat Business Finland, joka on yksi toimija Team Finland -verkostossa. Useamman Team Finland -verkoston toimijan yhdessä tuottamat palvelukokonaisuudet ovat Team Finlandia. Edustuston laatiessa viennin edistämisen palvelusuunnitelmia, joissa ovat mukana Business Finlandin lisäksi vaikkapa Finnvera ja ulkoministeriö, ne ovat Team Finland -suunnitelmia. Vienninedistämismatkat ovat Team Finland -vierailuja. Team Finland on koonnut eri toimijat yhteen.

Se mikä on nyt luonnollista yhteistoimintaa, ei ollut sitä vielä muutama vuosi sitten. Tälle kehitykselle on annettava peukku – ylöspäin. Tärkeintä on, että nyt yrityksiä palvellaan yhtenäisesti ja korkeatasoisilla palveluilla, yrityksiä kuunnellen ja ideoiden voimaan uskoen.