Muuttuu se, Eskoseni
Aloitin päätoimittajana neljä vuotta sitten, samanaikaisesti yhteistyökumppanimme kanssa. Mietin tuolloin, että mitenköhän hankala olisi löytää kauppapolitiikan aiheita, jotka olisivat kiinnostavia isommankin yleisön lukea. No, sitä ei viime vuosina ole tarvinnut toimituksessa murehtia.
Neljän vuoden aikana maailma tuntuu mullistuneen monesti, erityisesti meiltä Suomesta ja Euroopasta katsoen. Ensin järisytti brexit, sitten koronapandemia ja alkuvuodesta Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Kaikki tämä vaikuttaa tietysti myös kansainväliseen kauppaan ja kauppapolitiikkaan, joten juttuaiheita on riittänyt. Muutos on maailmassa pysyvää, mutta joskus se on nopeaa ja suurta.
Miten meidät, Suomi ja EU, nähdään tässä myllertävässä maailmassa? Tämänkertainen lehtemme katsoo meitä muiden silmin. On ollut kipeä, mutta tarpeellinenkin muistutus maailman menosta, että kaikki eivät näe Venäjän hyökkäystä Ukrainaan samoin kuin me tästä läheltä. Kauempana painavat ehkä enemmän muut edut, toisenlainen näkökulma maailmaan ja historiaan.
Suomesta kyllä pidetään kovasti. Maakuvamme on maailman kärkeä, sen osoittavat myös hiljattain julkaistut tutkimukset. Mutta pitääkseen jostakin, täytyy siitä ensin tietää. Tällä saralla työtä riittää, meitä ei oikein tunneta. Suomi rakentaakin maakuvaansa nykyisin järjestelmällisesti ja tavoitteellisesti, tosiasioihin pohjaten. Yritykset ovat työssä mukana maailmalla kauppaa tehdessään ja myös hyötyvät vahvasta maakuvastamme.
Meillä riittää tekemistä, jotta Suomi on jatkossakin maa, josta kelpaa muille kertoa. Joillakin osa-alueilla kehitys on kääntynyt huonompaan. Mielikuva korkean teknologian tuotteiden ja korkeasti koulutettujen osaajien maana ei saa muuttua vain mielikuvaksi.
Kiitos sinulle lukija kuluneesta vuodesta ja yhteistyökumppanillemme kaikista neljästä. Pian näemme, millaisia juttuaiheita maailma meille ensi vuonna tarjoaa.
Kaunista ja rauhallista joulun aikaa!