Perjantai Viimeinen perjantai ennen H-hetkeä eli WTO-kokousviikon alkua. Kuukausien valmistelut ovat realisoitumassa, kun tiukkaan rupeamaan valmistautunut delegaatiomme saapuu pian maahan. Suljemme edustuston normaalisti perjantaisin jo kello 13, jotta henkilöstömme pääsee viikonlopun viettoon ennen iltapäivän ruuhkaa. Lyhyt työpäivä tehdään sisään viikon muina työpäivinä. Nairobi on kasvanut valtavasti viimeisten vuosien aikana, ja uusia ohikulkuteitä on rakennettu. Silti...

Perjantai

Viimeinen perjantai ennen H-hetkeä eli WTO-kokousviikon alkua. Kuukausien valmistelut ovat realisoitumassa, kun tiukkaan rupeamaan valmistautunut delegaatiomme saapuu pian maahan.

Suljemme edustuston normaalisti perjantaisin jo kello 13, jotta henkilöstömme pääsee viikonlopun viettoon ennen iltapäivän ruuhkaa. Lyhyt työpäivä tehdään sisään viikon muina työpäivinä.

Nairobi on kasvanut valtavasti viimeisten vuosien aikana, ja uusia ohikulkuteitä on rakennettu. Silti tuntuu, että liikennekaaos Nairobin iltapäivässä on väistämätön. Tänä perjantaina ei tosin eräillä virkamiehillä ole kiire minnekään, kun tulevan viikon valmistelujen viimeinen hienosäätö vaatii vielä yhtä ja toista. Kuten arvata saattaa, kaikki luvattu ulkopuolinen apu ei olekaan saatavilla, joten joudumme hoitamaan kaiken itse. Mutta sehän meille sopii ja olemme tähän varautuneet.

Aurinko on ehtinyt laskea Nairobissa, kun työpäivä on pulkassa.
Aurinko on ehtinyt laskea Nairobissa, kun työpäivä on pulkassa.

Maanantai

Maanantai-iltana Suomen WTO-delegaation johtaja, ulkomaankauppa- ja kehitys­ministeri Lenita Toivakka saapuu Nairobiin. Vaikka matka Suomesta on ollut pitkä, pidetään vielä maanantai-iltana delegaation yhteinen valmisteleva koordinaatiokokous.Osa suomalaisdelegaation jäsenistä saapui Nairobiin jo viikonlopun aikana. Edustuston työntekijät olivat heitä vastassa kentällä, avustivat maahan­tulossa ja saattoivat hotelliin. Hotellista muodostuu kokousviikon aikana tärkeä tukikohta valmistelutyölle. Delegaation jäsenet kokoontuvat päivittäin neuvotteluhuoneeseemme päivittämään tilannetta ja valmistautumaan seuraavan päivän koitoksiin.

Ennen WTO-kokousta logistiikka on hiottu kuntoon ja varasuunnitelmia on luotu myös yllättävien tilanteiden varalle.
Ennen WTO-kokousta logistiikka on hiottu kuntoon ja varasuunnitelmia on luotu myös yllättävien tilanteiden varalle.

Tiistai

Logistiikkaa on hiottu kuntoon jo ennen kokouspäiviä esimerkiksi testaamalla ajo­reitit pääkohteisiin.  Varasuunnitelmia on luotu myös yllättävien tilanteiden varalle. Edustustojen kuljettajien ja muiden paikallisten työntekijöiden merkitystä ei voi liikaa korostaa: työntekijöiden paikalliskontekstin ymmärrys, kontaktit ja tunnollisuus tehtävänhoidossa ovat meille kullanarvoisia.Tiistaina vietetään WTO-kokouksen avajaisia, joiden myötä virallinen ohjelma käynnistyy. Viralliseen osuuteen kuuluu muun muassa Suomen puheenvuoro, jonka ministeri Toivakka pitää toisena kokouspäivänä. Ministerin ohjelma on suunniteltu lähes minuuttiaikataululla, olkoonkin, että Nairobin liikenne on arvaamaton.

Ministeri Lenita Toivakka ja Kenian ulkoministeri Amina Mohamed.
Ministeri Lenita Toivakka ja Kenian ulkoministeri Amina Mohamed.

Keskiviikko

Korkean tason tapahtumien järjestäminen Nairobissa on osoitus Kenian (ja myös laajemmin Itä-Afrikan) noususta, kapasiteetista ja potentiaalista myös kaupallis-taloudellisesta näkökulmasta. Lukuisat ulkomaiset yritykset ovat jo Keniassa, ja myös suomalaisyritysten kannattaa tutustua Kenian kaupallisiin mahdollisuuksiin. Suomen Nairobin-suurlähetystö auttaa mielellään yrityksiä pääsemään Kenian markkinoille.Ministeri Toivakalla on huippukokouksen yhteydessä yhteensä toistakymmentä kahdenvälistä tapaamista ministerien sekä kansainvälisten järjestöjen johtajien kanssa. Jokaista tapaamista on valmisteltu huolella etukäteen. Tapaamisten aikataulutus on varsinainen palapeliharjoitus, joka elää aina kalkkiviivoille asti. Vielä viime hetkillä tulee yllätyksiä, joten on oltava joustava ja innovatiivinen.

Ministeri tapaa paikallisen Team Finland -verkoston jäseniä suurlähetystön tiloissa. Samassa yhteydessä ministeri tutustuu suurlähetystön henkilökuntaan lämminhenkisessä tapaamisessa.

Turkanan tuulivoimapuiston rakenteita pystytetään.
Turkanan tuulivoimapuiston rakenteita pystytetään.

Torstai

Huippukokousten neuvottelut venyvät tyypillisesti silloin, kun on tekemisen meininki ja maat haluavat saada tuloksia aikaan. Näin käy myös Nairobin WTO-kokouksessa. Neuvottelut pitkittyvät alkuperäisestä aikataulusta, ja lopullista kompromissiehdotusta väännetään läpi yön aikana. Neuvottelujen paine ja intensiteetti kasvavat. Ylimääräisiä kokouksia kutsutaan koolle parin tunnin varoitusajalla riippumatta kellonajasta. Delegaation jäsenten yöunista tingitään.Ministerin ja muun WTO-delegaation lisäksi Keniassa vieraili toimittajia Suomesta. Edustusto vastasi myös toimittajien vierailun ohjelman järjestelyistä yhteistyössä ulkoministeriön viestintäosaston kanssa. Toimittajat vierailivat kattavasti Nairobin alueella, unohtamatta WTO-kokouksen seurantaa. Torstaina päästiin myös kauemmaksi kentälle, kun tutustuttiin Finnfundin tukemaan Turkanan tuulivoimahankkeeseen, joka on valmistuessaan Afrikan suurin tuulivoimapuisto.

Suomesta saapuvien delegaatioiden vierailuohjelmasta vastaa yleensä edustusto, joka huolehtii, että logistiikka pelaa ja että vierailun aikana tavataan relevantit tahot. Esimerkiksi Team Finland -matkoilla tavoite on oltava kirkkaana mielessä: mitä haluamme saavuttaa tapaamisissa ja kuinka tuomme viestejämme läpi keskusteluissa.

Kun edustusto saa tiedon, että asemamaahan on tulossa korkean tason vierailu, tuo se mukanaan riemua oman asemamaan noteeraamisesta, mutta valmisteluihin on ryhdyttävä viipymättä.

Nairobin hektinen syksy saa seesteisen päätöksen, kun viimeisetkin delegaation jäsenet on saatettu lentokentälle.

 

Ramses Malaty
Edustuston päällikön sijainen
Suomen suurlähetystö, Nairobi

Ramses Malaty

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Sami Laakso</span></span>25.03.2024

Luetuimmat