Suomalaisella vesiosaamisella tuetaan kehitystä
Ulkoministeriön rahoituksella viedään vesiosaamista Vietnamiin ja Keniaan.
Operon Group vie suomalaista vesiosaamista maailmalle. Sillä on meneillään neljä hanketta Vietnamissa ja yksi Keniassa. Kenian hankkeen lopullinen sopimus on vielä allekirjoittamatta, joten myyntijohtaja Jyri Koivisto pystyy puhumaan siitä vain yleisellä tasolla.
– Tämä suomalaisten yritysten ratkaisu tulee palvelemaan miljoonia kenialaisia. Projektin valmistelu on nyt kestänyt viisi vuotta ja sen pitäisi käynnistyä tämän vuoden aikana, Koivisto sanoo.
Kenian hankkeessa on mukana myös useita muita suomalaisia yrityksiä. Operonin koordinoima kokonaisuus onkin Koiviston mukaan osoitus suomalaisten yritysten kyvystä yhteistyöhön.
Vietnamiin yhtiö on rakentamassa muun muassa isoja jätevesilaitoksia
kaupunkeihin, joissa ei ole minkäänlaista jätevesihuoltoa.
Referenssejä maailmalta
Sekä Kenian että Vietnamin hankkeet toteutetaan ulkoministeriön PIF-rahoituksella (Public Sector Investment Facility). Se on yksi Suomen kehityspoliittisista rahoitusinstrumenteista.
Tavoitteena on tukea kehittyvien maiden julkisen sektorin investointeja hyödyntämällä suomalaista osaamista ja teknologiaa.
PIF-hankkeissa kohdemaa ottaa kaupallisen Finnveran takaaman lainan, jonka korot maksaa Suomen ulkoministeriö. Osa kauppasummasta, 35–50 prosenttia, on kehitysapua.
PIF-hankkeet vaativat yrityksiltä pääomia, rahaa alkaa tulla sisään vasta vuosien kuluttua.
– PIF-rahoitus on hyvä työkalu yritysten kansainvälistymiseen. Se on kyllä byrokraattinen ja vähän hankala, mutta ymmärrämme sen täysin. Sitä voisi kehittää niin, että jo hankkeen pitkän kehittämisjakson aikana saisi jonkinlaista rahallista tukea, Koivisto pohtii.
Hän kiittelee Suomen viranomaisia.
– Yhteistyö ulkoministeriön ja suurlähetystön kanssa on ollut meille elintärkeää, ja se on toiminut tosi hyvin. Olemme saaneet tukea, kun sitä on pyydetty. Yhtä lailla olemme raportoineet hyvin läpinäkyvästi, miten hankkeet etenevät. Nämä ovat kuitenkin kahden valtion välisiä sopimuksia.
Mukana oleville yrityksille hankkeet ovat puhtaan kaupallisia.
– Tavoitteena on päästä pysyvästi markkinoille. Kun tarvitaan referenssejä, PIF-rahoitus auttaa siihen.