Siirry sisältöön
Haku
5.10.2017 Team Finland Kazakstan

Suomi nousi Astanassa aallonharjalle

Suomi Astanassa

Kai Mykkänen, Katja Karppinen

Suomen suurlähetystön tehokas kakkosvirkamies Katja Karppinen tuli monelle Astanan-matkalaiselle tutuksi. ”Nyt pitää takoa, kun rauta on kuumaa”, ovat hänen terveisensä suomalaisyrityksille. Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen osallistui maailmannäyttelyssä järjestettyyn Suomi-päivään.

Ulkoministeriön Päivi Peltokoski (vas.), Katja Karppinen, Toivo Martikainen, Ville Cantell ja Marianne Purojärvi edustamassa Suomea Astanassa. Maailmannäyttelyn alue ei jää tyhjäksi, vaan sinne tulee kansainvälinen finanssikeskus.

Oululaisen Polar Bear Pitching -tapahtuman maskotti J-Bear kaappasi ministeri Mykkäsen diplomaattiavustaja Marja Koskelan kainaloonsa Suomen paviljongissa. Astanan maailmannäyttelyyn osallistui yhteensä 72 suomalaisyritystä.

Ministeri Mykkänen antoi Astanan kaupunginjohtaja Asset Issekesheville tuliaisen Suomesta. Kuivatut mustikat Iittalan Kastehelmi-purkissa ovat Kazakstanissa eksoottinen lahja.

Suomen paviljonki esitteli maamme osaamista puhtaan energiateknologian alalla. Energiaosaamisen lisäksi koulutus, älykäs kaupunki ja puhdas vesi ovat teemoja, joita Suomi haluaa markkinoida myös jatkossa.

Hyvät kontaktit ja suhteiden luominen ovat erityisen tärkeitä, kun yritykset haluavat saada liiketoimintaa Kazakstaniin. Maassa on suomalaisyrityksiä vielä suhteellisen vähän. Suomi on kuitenkin Kazakstanissa kokoaan suurempi maa, mistä kertoo myös presidentti Nursultan Nazarbajevin lämmin tervetulotoivotus presidentti Sauli Niinistölle.

Suomalaisosaamiselle olisi Kazakstanissa kysyntää esimerkiksi infrastruktuurirakentamisen, puhtaan teknologian, veden ja koulutuksen alalla. Myös maatalouden koneet ja laitteet, logistiikka ja puutalorakentaminen kiinnostavat. Kuvassa ministeri Mykkäsen ja presidentti Niinistön kanssa Suomen paviljongin pääkomissaari Severi Keinälä.

Severi Keinälä esitteli tiloja presidenteille maailmannäyttelyn Suomi-päivänä 20. kesäkuuta.

Kuinka monta virkamiestä mahtuu yhteen golf-kärryyn? Maailmannäyttely on ollut valtava ponnistus, eikä virkamiesten työ Suomen hyväksi jää tähän.

Mustaa valkoisella yhdestä edistysaskeleesta. Kazakstanin Suomen-suurlähettiläs Murat Nuortleuov ja yksikönpäällikkö Päivi Peltokoski lukevat ministereiden juuri allekirjoittamaa lentoliikennettä koskevaa yhteistyöpöytäkirjaa.

Sauli Niinistö ja Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev

Presidentti Niinistö istui Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajevin ajamaan golfkärryyn kazakstanilaisten virkamiesten suureksi riemuksi.

Kirjoittaja työskentelee ulkoministeriön viestintäosastolla asiantuntijana Eurooppa- ja lähialueviestinnän yksikössä.