Moni ei 2010-luvun alkupuolella meinannut uskoa, kun kerroin Suomessa käydessäni arjestani silloisessa kotikaupungissani Istanbulissa. Ruokaostokset tilattiin netistä ja tuotiin kotiin, ravintola-annoksia ”woltattiin” jo tuolloin, tosin mobiilisovelluksen sijaan Ruokakori-nimisen nettisivun kautta ja ravintoloiden omien lähettien tuomana.

Ehkäpä epäuskon lähteenä olivat mielikuvat, myös itsestämme. Usein (syystäkin) miellämme itsemme teknologiassa ja digitalisaatiossa edistyneeksi maaksi. Kääntöpuolena saatammekin sitten herkästi samalla aliarvioida muiden osaamista. Siksikin vientiin pureutuvan Analyysi-tekstimme haastateltavan sanat hätkähdyttävät. Nokian kulta-aikojen jälkeen meistä on tullut paljon vähemmän korkean teknologian viejä, kuin moni ehkä mieltääkään. 

Eli tehtävää riittää, kuten myös kovaa kilpailua maailmalla. Kilpailussa pärjäämiseksi vaaditaan myös vaikuttamista olosuhteisiin, joissa yritykset toimivat. Tämä koskee erityisesti Suomelle niin tärkeää teknologia-alaa. Mutta keneen pitää vaikuttaa ja miten, missä ovat valta ja voima? Sitä tarkastelee Teema-kokonaisuutemme Päätöksenteon paikka.

Laakereille emme voi jäädä lepäämään myöskään globaalien ongelmien ratkaisuissa, pandemiasta ilmastonmuutokseen. Ratkaisujen löytäminen vaatii kansainvälistä yhteistyötä ja siihen omalta osaltamme vaikuttamista. Kestävän kehityksen tavoitteita ei myöskään voida saavuttaa ilman yritysten mukanaoloa.

Onneksi tätä yhteistyötä tehdään useilla sektoreilla. Tästä olemme keränneet esimerkkejä seinäkalenteriin, jonka olemme toimittaneet yhdessä Kehitys-lehden kanssa. Toivottavasti kalenteri tuo hyvää mieltä ja toiveikkuutta pian alkavaan vuoteen 2022. 

Kiitos kuluneesta vuodesta ja hyvää joulunaikaa koko toimituksemme puolesta!

Lotta Nuotio

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Lotta Nuotio</span></span>04.12.2023

Luetuimmat