Jos Kanada olisi yksittäinen valtio Euroopassa, se saisi paljon enemmän kaupallista huomiota kuin USA:n katveessa.

Miten kuvailisit Kanadaa muutamalla lauseella, Suomen edustuston kansainvälisen kaupan erityisasiantuntija Jaakko Autere?

Kanada on liittovaltio, vahva demokratia ja aidosti monikulttuurinen maa, joka kasvaa niin väestön kuin taloudenkin suhteen. Yhteiskunta on vuosikymmenien ajan perustunut positiiviseen maahanmuuttopolitiikkaan, tänä vuonna otetaan vastaan ennätykselliset 400 000 uutta kanadalaista. Vaikka väestö kasvaa, on maa suurimmalta osalta asumatonta. 80 prosenttia väestöstä on sijoittunut sadan mailin säteellä USA:n rajasta. Asumattomilla alueilla luonto on villi ja rikas ja kanadalaisille erittäin tärkeä. 

Mitä merkillepantavaa on liike-elämässä?

Kanadassa täytyy olla läsnä, kun kauppaa tehdään ja pitää mielessä, että menestys on aina paikallista. Ranskankielisillä alueilla on iso hyöty, jos osaa ranskaa, mutta englannilla kyllä pärjää kaikkialla.

Provinssijärjestelmä muodostaa useita byrokraattisia tasoja ja siksi kaupankäynnissä täytyy varautua sääntöihin, lomakkeisiin ja välillä organisaatioiden hitauteen. Niistä kyllä selviää rauhallisella asenteella. 

Millaisia kulttuurisia erityispiirteitä maassa kohtaa?

Ihmiset ovat positiivisia, helposti lähestyttäviä ja keskustelevia. Päivittäin sattuu kiinnostavia kohtaamisia eri kulttuureista tulleiden kanssa. Alkuperäiskansojen asemaa on lainsäädännöllä vahvistettu ja heidät huomioidaan kaikessa. Liike-elämän tilaisuudetkin aloitetaan kunnioittamalla sitä heimoa ja alkuperäiskansan maata, jolla kulloinkin ollaan. 

Millaiselle suomalaiselle osaamiselle voisi olla kiinnostusta?

Täällä tulee paljon pakkausroskaa, autot ovat isoja ja lämmitys toimii kaasulla. Kanadan hallitus haluaa tehostaa kierrätystä ja on sitoutunut vihreään siirtymään. Osana siirtymää ovat biotalous, energia ja kriittiset mineraalit. Näissä tärkeissä kategorioissa suomalaisista tuotteista ja vahvasta osaamisesta pystyisivät hyötymään kanadalaiset yritykset, provinssit, hallitukset ja kuluttajat.

Ajankohtaista täällä ovat valtavat metsäpalot. Ne ovat iso haaste, johon suomalainen metsänhoito ja tekninen osaaminen voivat tarjota ratkaisuja. 

Yleisesti voi sanoa, että suomalaiset nähdään täällä hyvin positiivisessa valossa, ja kun Suomi nyt on Naton jäsen, vahvistaa se perusteita Kanadan ja Suomen yhteistyölle.

Kanada

 • Väkiluku: 40 miljoonaa
 • BKT: 2 137 miljardia euroa
 • Vienti Kanadaan:
  • 1,25 miljardia euroa
  • mm. koneet ja laitteet, kuljetusvälineet, kemianteollisuuden tuotteet
 • Tuonti Kanadasta:
  • 0,5 miljardia euroa
  • mm. poltto- ja voiteluaineet, malmit- ja kaivosteollisuuden tuotteet, kemianteollisuuden tuotteet

Minna Saano

Shutterstock

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>24.08.2023

Luetuimmat