Koulutusvienti kasvukäyrillä
Yhdysvaltojen kansainvälisessä kauppapolitiikassa varmaa on vain epävarmuus. EU:n lähin liittolainen vapaan maailmankaupan puolustajana keskittyy nykyisellään kotimaisen teollisuuden lyhytaikaisten intressien vaalimiseen, ja tämä näkyy suhteissa läheisimpiin kauppakumppaneihin. Lue lehdestämme Yhdysvaltojen kauppapolitiikan muutoksista presidentti Trumpin valtakaudella.
Suomalainen koulutusvienti on ottanut tuulta alleen ja Education Finland -kasvuohjelma on onnistunut kasvattamaan koulutusviennin volyymia merkittävästi, jo 300 miljoonaan euroon viime vuonna. Suunnitelmallisilla toimilla tavoitellaan tänä vuonna 350 miljoonan euron tasoa. Kasvuohjelman yritykset edustavat monia eri aloja teknologiavetoisista sovelluksista valmiiden opetusohjelmien tarjontaan. Monet kysyvät, mihin Suomen maine riittää, sillä PISA-tuloksissa emme kaikissa aineissa enää sijoitu kolmen huippuun kansainvälisesti.
Rohkaisun sana: Olin saattamassa alkuun muutama vuosi sitten koulutusvientiä Latinalaisessa Amerikassa. Opetusviranomaiset vierailivat Suomessa ahkerasti ja imivät oppeja opetusjärjestelmänsä kehittämiseksi. Vierailuja tehtiin myös PISA-vertailussa hyvin sijoittuneiden Aasian tiikereiden pakeille. Pois tultiin päätä pudistellen – lapsi ei voi viettää kahdeksaa tuntia koulussa ja neljää tuntia tukiopetuksessa päivittäin. Tarvittiin kohtuullisempi ja tehokkaampi malli, joka edelleen tuottaa hyvää tulosta. Päädyttiin suomalaiseen, meillä kun yhdistyy lyhyt koulupäivä opettajien osaamiseen ja kustannustehokkuuteen. Itse arvelen, että suomalaisesta koulutusviennistä kuulemme vielä kauniita menestystarinoita. Haikuja niistä voit lukea tämän lehtemme numerosta.
Vietin joitain viikkoja sitten Business Finlandin World Ideas Week -tilaisuudessa hyvän tovin. Viikon aikana polkaistiin käyntiin Business Finlandin uudet ohjelmat ja teema-alueet. Organisaatiokaaviot ovat toki tärkeitä, mutta vieläkin tärkeämpää oli se innostus ja tekemisen meininki, joka tilaisuudessa välittyi. Suomalaista vientiä, kansainvälisiä investointeja ja turismia palvelee erittäin motivoitunut joukko, johon tiivistyy vahva insinööriosaaminen, kansainvälisen myynnin asiantuntemus sekä ulkoministeriön vahvistama ulkomaanverkosto.
Kukaan ei varmaankaan toivo Suomen talouskasvun tyssähtävän osaajapulaan. Näin uhkaa nyt tietyillä aloilla kuitenkin käydä, mikäli emme pikaisesti onnistu houkuttelemaan erityisosaajia ulkomailta. Talent Boost -ohjelma käynnistettiin tänä vuonna tämän vajeen paikkaamiseksi.