Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen vieraili Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa yhdessä yritysvaltuuskunnan kanssa 16.–19. tammikuuta. Diplomaattiavustaja Marja Koskela kävi läpi päivän vierailuohjelmaa ministerin kanssa. Vierailuohjelma laadittiin yhdessä Finpron ja Suomen Abu Dhabin -edustuston kanssa. Team Finland -matkan aikana toteutuneissa lukuisissa korkean tason tapaamisissa keskusteltiin ajankohtaisista kahdenvälisistä kysymyksistä sekä edistettiin suomalaisyritysten kauppayhteyksiä. Korkean tason vierailuvaihto Arabiemiraattien ja Suomen...

Kai Mykkänen ja Marja Koskela

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen vieraili Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa yhdessä yritysvaltuuskunnan kanssa 16.–19. tammikuuta. Diplomaattiavustaja Marja Koskela kävi läpi päivän vierailuohjelmaa ministerin kanssa. Vierailuohjelma laadittiin yhdessä Finpron ja Suomen Abu Dhabin -edustuston kanssa. Team Finland -matkan aikana toteutuneissa lukuisissa korkean tason tapaamisissa keskusteltiin ajankohtaisista kahdenvälisistä kysymyksistä sekä edistettiin suomalaisyritysten kauppayhteyksiä.

Kai Mykkänen ja Sultan Al Mansour

Korkean tason vierailuvaihto Arabiemiraattien ja Suomen välillä on ollut viime vuosina aktiivista. Talousministeri Sultan Al Mansourin tapaamisessa ministerit sopivat maiden välisen talouskomission elvyttämisestä ja keskustelivat Slush-yhteistyöstä. Suomen kokemukset kierrätyksestä kiinnostivat, sillä maassa käydään aiheesta vilkasta keskustelua.

Yhdistyneet arabiemiirikunnat muodostuu seitsemästä emiraatista: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras Al Khaimah, Fujairah, Umm al-Qaiwain ja Ajman. Dubain kehittämissuunnitelmat nousivat uudelle tasolle, kun se valittiin vuoden 2020 maailmannäyttelyn isäntäkaupungiksi. Dubai Municipalityn pääjohtaja Hussain Nasser Lootah totesi alueen tavoittelevan tällä hetkellä erityisesti kestävää ja älykästä rakentamista sekä aurinkoenergiaan liittyvää uusinta teknologiaa.

Naiset ovat tulleet mukaan yhteiskunnan eri sektoreille. Yliopistoista valmistuneista 70 prosenttia on naisia ja yhä useampi nainen käy töissä tai ryhtyy yrittäjäksi. Noin viidennes diplomaattikunnasta ja kaksi kolmasosaa julkisen sektorin virkamiehistä on naisia. Infrastruktuurin kehittämisestä vastaavassa ministeriössä virkamiehet esittelivät maan keskeisiä hankkeita ja suomalaisyritykset esittelivät toimintaansa. Yhteistyömahdollisuuksia löytyy paljon älykkäässä rakentamisessa, jätehuollossa ja kierrätyksessä.

Matkalle osallistui 20 henkilön yritysvaltuuskunta, joka edusti energiasektoria ja älykästä rakentamista. Delegaation esitteet ja käyntikortit tekivät kauppansa matkan aikana. Tällä hetkellä noin 50 suomalaisyritystä on sijoittautunut Arabiemiraatteihin ja useilla suurilla suomalaisilla vientiyrityksillä on Lähi-idän-aluetoimistonsa Dubaissa. Kaupallisen yhteistyön edistämiseksi tarvitaan pitkäjänteistä ja kärsivällistä toimintaa sekä yrityksiltä että valtiovallalta.

Perinteisessä Arabiemiraattien ruokakulttuurissa sekoittuvat Lähi-idän ja Aasian piirteet.

Kai Mykkänen

Ministeri Mykkänen osallistui Abu Dhabin kestävän kehityksen viikon yhteydessä järjestetyille messuille ja piti puheenvuoron jätehuoltoa koskevassa foorumissa tuoden esiin Suomen energia-alan osaamista mukaan lukien jätteistä energiaa -ratkaisut.  Ministerin ja suomalaisdelegaation vierailu kiinnosti messuilla ja mediassa. Vierailuista uutisoivat muun muassa The National -lehti ja uutiskanava Shar­­jah 24.

Arabiemiraattien talouden näkymät ovat lupaavat ja talouskasvu on jatkunut vakaana haasteista huolimatta. Öljyn hinnanlasku näkyy ennen kaikkea kiihtyneinä pyrkimyksinä monipuolistaa taloutta ja löytää uusia kasvualoja. Tulevaisuudessa Arabiemiraatit haluaa profiloitua vihreän talouden ja teknologian maana.

Arabiemiraattien innovaatiopolitiikan kehittyminen liittyy maan kunnianhimoisiin kehittämissuunnitelmiin. Tavoitteena on nousta maailman innovatiivisimmaksi maaksi. Suunnitelmissa korostuvat innovaatioiden kehittäminen erityisesti sektoreilla uusiutuva energia, kuljetus, koulutus, terveys, vesi ja avaruus.

Helena Kiiskinen, ulkoministeriö, tiedottaja Afrikan ja Lähi-Idän alueilla

Jaa:

<span class="byline text-vihrea2 uppercase"><span class="author vcard text-vihrea2 uppercase font-weight-bold" metaname="author">Kauppapolitiikan toimitus</span></span>31.08.2023

Luetuimmat