Siirry sisältöön
Haku
8.6.2017 Pääkirjoitukset

Quo vadis, vapaakauppa?

Jussi Koskela

Yhdysvaltain uuden hallinnon America First -politiikka on synnyttänyt epävarmuuden, joka näkyy varmasti pitkään myös kauppapoliittisessa keskustelussa. Protektionismissa ja itseensä käpertyvässä politiikassa ei ole sinänsä mitään uutta, mutta Yhdysvaltojen kohdalla impivaaralaisuuden mittakaava on omaa luokkaansa ja seuraukset sen myötä globaaleja. Toki seuraukset tuntuvat myös kotimaassa, minkä vuoksi muutokselle on merkittäviä vastavoimia. Nämä näkevät vapaakaupan hyödyt ja tosiasiallisen arvo­ketjuihin liittyvän keskinäisriippuvuuden, jonka järkyttäminen johtaa takuuvarmasti myös amerikkalaistoimijoiden tappioihin.

Brexit-äänestystulos muistuttaa yhä siitä, että kauppapoliittinen järki on – valitettavasti – yliarvostettua, kun tarpeeksi suuret tunteet saavat vallan ja kun tunteita lisäksi manipuloidaan löyhillä lupauksilla. Leave-puolen brittien mielestä on parempi saada ”kontrolli takaisin”, vaikka se saattaa maksaa pääsyn maailman suurimmalle sisämarkkinalle. Voi vain ihmetellä, miten tässä näin pääsi käymään.

Ainakin parjatuilla Brysselin virkamiehillä riittää tekemistä vuosiksi eteenpäin, kun eron yksityiskohtia viilataan. Tosin parempaakin tekemistä olisi.

Kauppapolitiikka 2/2017:ssa keskitymme Aasiaan. Intia on valtava markkina-
alue, jota on syytä tarkastella lähemmin kansainvälistyvissä suomalaisyrityksissä. Modernin Intian näkymät ovat äärimmäisen kiinnostavia, ja niihin on tutustuttu myös Team Finland -vierailujen avulla viime aikoina.

Myös muualla Aasiassa riittää suomalaisten yritysten kannalta kiinnostavia mahdollisuuksia. Japani-sopimuksen viimeistely on EU:n kannalta keskeisin prioriteetti tällä hetkellä. EU kehittää edelleen sopimusverkostoaan myös ASEAN-maiden suuntaan. Vietnamin kanssa neuvoteltu sopimus astuu voimaan todennäköisesti ensi vuonna.

Sopimusneuvottelut Australian kanssa käynnistyvät lähi­aikoina. Australia on Venäjän kokoinen talous, jonka bisnesilma­piiriä kiitellään ja joka on myös portti kasvaville Aasian-markkinoille.

Maailman kauppajärjestö WTO:n kaupan menettelyiden 
helpottamista koskeva sopimus on astunut voimaan kevään korvalla ja tarjoaa yrityksille konkreettisia hyötyjä. Lue artikkelimme ja ole yhtey­dessä asiantuntijoihimme ulkoministeriössä!