Siirry sisältöön
Haku
28.8.2024 Digitalisaatio Yhdysvallat

Suomi ja Colorado, yhteistyöllä teknologiahuipulle

Coloradon kuvernööri Jared Polis kävi Suomessa vahvistamassa kauppa- ja teknologiayhteistyötä. Hän uskoo uusiutuvan energian merkityksen kasvavan riippumatta siitä, kuka voittaa USA:n presidentinvaalit.

Ilkka Ranta-aho Ilkka Ranta-aho
Coloradon kuvernööri Jared Polis katsoo kohti kameraa.

Millä tavoin Suomi on hyvä kumppani Coloradolle? Yhdistävätkö lumiset talvet?

No, onhan se meillä yhteistä. Talviurheilu on Coloradossakin iso juttu.

Mutta yhteistä on myös erittäin edistykselliset teknologisten alojen bisnesmahdollisuudet. Ilmailu- ja avaruusteknologiaa, kvanttitietokoneita, uusiutuvaa energiaa… Colorado on pitkälti samoilla linjoilla Pohjoismaiden kanssa.

Mitkä uusiutuvista energialähteistä ovat erityisen kiinnostavia?

Coloradon tavoitteena on käyttää pelkästään uusiutuvaa energiaa vuoteen 2040 mennessä. Yli 80 prosenttia siitä saavutetaan vuoteen 2030 mennessä. Suurimmat uusiutuvan energian lähteet ovat aurinko ja tuuli. Olemme myös erittäin kiinnostuneita geotermisestä energiasta ja muista vaihtoehtoisista lähteistä.

Suomi voi opettaa meille paljon geotermisten lämmitys- ja viilennysjärjestelmien skaalautuvuudesta sekä geotermisen energian käytöstä sähköntuotannossa.

Olemme neuvotelleet myös pohjoismaisten vetyalan yritysten kanssa. Coloradossa on vahva vetyteollisuus. Suureksi osaksi se on vedyn tuottamista tuulienergialla.

Yksi Donald Trumpin vaalikampanjan iskulauseista on ollut  öljyn ja maakaasun poraamista kannustava “Drill, baby, drill”. Uskotko, että vihreä talouskehitys hidastuu, jos Trump valitaan presidentiksi marraskuussa?

Presidentinvaalit eivät vaikuta meidän suunnitelmiimme. Uusiutuvien energialähteiden käyttötavoitteet ovat meidän omiamme, ja meillä on valta panna ne täytäntöön. Yhdysvallat on tuossa mielessä vähän kuin EU. Unionilla voi olla ylätason poliittisia agendoja, mutta Suomella ja Ruotsilla on silti ihan omat ympäristöpoliittiset tavoitteensa ja keinonsa.

Vihreä vallankumous on tulossa nopeasti, ihan välttämättömyyden sanelemana ja talouden tarpeiden mukaisesti. Me olemme siinä kehityksessä aivan kärjessä.

Mikä on Suomen osuus ilmailu- ja avaruusteknologia-yhteistyössä?

Suomen Nato-jäsenyys on avannut uusia mahdollisuuksia ja kanavia tämän alan yhteistyölle. Erityisesti puolustusteollisuudessa, mutta usein kaupalliset innovaatiot syntyvät sotilaskäyttöön kehitettyjen tuotteiden ja toimintojen pohjalta.

Suomen erityisosaaminen tällä alalla taitaa liittyä ympäristön satelliittitarkkailuun.

Niin, vierailimme Iceye-nimisessä startup-yrityksessä. Heillä on toimintaa myös Coloradossa. Oli hienoa päästä tutustumaan teknologioihin, joiden avulla vähennetään muun muassa tulipalojen, kuivuuden ja tulvien aiheuttamia vahinkoja.

Kvantti-informaation kehittäminen on kaksi vuotta sitten allekirjoitetun Suomen ja Coloradon yhteisymmärryspöytäkirjan teknologinen kruunu. Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Colorado on kvanttiteknologian kehityksen kärjessä Yhdysvalloissa, ja Suomi on alan johtava tekijä Euroopassa. Kvantti-informaatioteollisuus kasvaa valtavasti lähitulevaisuudessa. Kun yhdessä varmistamme johtoasemamme, uskomme, että Colorado ja Suomi ovat pian kvanttiteknologian menestyksekkäimmät keskukset maailmassa.

Onko kvanttiteknologiaa oikeasti ymmärrettävä siihen liittyvien päätösten tekemiseksi?

Ei tarvita fysiikan jatko-opintoja, jotta voi ymmärtää teknologian tarjoamat mahdollisuudet kuten eksponentiaalisesti kasvavan laskentatehon ja tietojenkäsittelyn sukupolviloikan. Sille on paljon sovelluksia alkaen edistyksellisistä sää- ja ilmastomallinnuksista arkipäivän kannettaviin laitteisiin. Vaikutukset ovat laveat. Tämä tulee olemaan avainasemassa korkean profiilin työpaikkojen luomisessa niin Coloradossa kuin Suomessa.

Yhdysvaltojen läntisissä osavaltioissa on akuutti pula sekä pinta- että pohjavedestä. Suomella on kosolti vesiosaamista. Kiinnostaako yhteistyö tällä alueella?

Kyllä, vesi on yksi tärkeimmistä resursseista Yhdysvaltain läntisille osavaltioille. Ilmastonmuutos tuo meille kuumemmat ja kuivemmat olosuhteet. Ja Coloradon vuotuinen sademäärä on jo nyt melko pieni. Olemme todella innoissamme päästessämme tutustumaan vedenkäytön tehostamisen tekniikoihin täällä Suomessa.

Yhteisymmärryspöytäkirjan toimenpideluettelossa ensimmäisenä on ”tiedon ja kokemusten jakaminen säädöksistä ja käytännön periaatteista”. Eivätkö ainakin säädökset ole suunnilleen sovittamattomia EU:n ja Yhdysvaltojen välillä?

Niin. Amerikka haluaa päästä markkinoille ensimmäisenä. Mekin Coloradossa haluamme ottaa uudet teknologiat käyttöön mahdollisimman nopeasti. Ajan mittaan pyrimme tietysti harmonisoimaan käytännöt ja säädökset EU:n ja muiden isojen toimijoiden kesken, jottei maailmaan synny mitään säädösten sekamelskaa.

Onko tuon harmonisoinnin tiellä isoja esteitä?

Ei. Me toivomme, että suomalaiset yritykset oppivat pitämään Coloradoa paikkana, jossa uutta teknologiaa ja uusia sovelluksia voi kehittää ja testata aidossa ympäristössä. Jopa ennen kuin ne ovat riittävän kypsyneitä hyväksyttäväksi EU:ssa.

Sinut  valittiin uudelle kuvernöörikaudelle vuonna 2022 melkoisella äänivyöryllä. Millaisilla teoilla vakuutit coloradolaiset äänestäjät?

Isoin työmaa on ollut kustannusten vähentäminen, jotta coloradolaisten eläminen ja asuminen olisi edullisempaa. Olemme luoneet maksuttoman päivähoito- ja esikoulujärjestelmän. Työn alla on asumisjärjestelyjen uudistaminen byrokratiaa vähentämällä. Tehdään asuntojen rakentaminen helpommaksi. Olemme alentaneet tuloverotusta kolmeen otteeseen, ja nyt on valmistunut mekanismi, jonka avulla voimme alentaa myös myyntiveroa merkittävästi lähivuosina.

Miten veronalennukset vaikuttavat osavaltion talouden tasapainoon?

Taloutemme on vahvasti ylijäämäinen, ja talouskasvu on ripeää. Työttömyysaste on alhainen. Matala verotus on osa tätä menestystarinaa.

Colorado

  • 5,9 miljoonaa asukasta, pinta-ala 270 000 km2.
  • pääkaupunki Denver (716 000 asukasta, metropolialueella 2,9 miljoonaa asukasta).
  • BKT (2023) 371 miljardia dollaria.

Suomi ja Colorado allekirjoittivat helmikuussa 2022 viisivuotisen yhteisymmärryspöytäkirjan (Memorandum of Understanding, MoU), jonka tarkoituksena on edistää osapuolten välistä yhteistyötä erityisesti vihreän talouden, kvantti-informaation sekä ilmailu- ja avaruusteknologian aloilla.

Suomi on solminut vastaavan yhteistyösopimuksen kuuden Yhdysvaltojen osavaltion kanssa. Coloradon lisäksi sopimuskumppaneita ovat  Maine, Michigan, Minnesota, Texas ja Washington.